Metro-Goldwyn-Mayer väljus pankrotist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metro-Goldwyn-Mayeri sissepääs Santa Monicas Californias.
Metro-Goldwyn-Mayeri sissepääs Santa Monicas Californias. Foto: SCANPIX

Legendaarsel Bondi-filmide stuudiol Metro-Goldwyn-Mayeril jäi seljataha turbulentne ajajärk, mis oleks äärepealt lõppenud tükeldamise ja mahamüümisega.

MGM väljus pankrotist JPMorgani poolt organiseeritud 500 miljoni dollarilise värske finantseeringuga – ning uue juhatusega.

Stuudio omanikud on käesolevaga kreeditorid, kellele MGM võlgnes kokku umbes 4 miljardit dollarit.

MGMi «taassünd» annab ühtlasi lootust, et ilmavalgust näeb ka uus James Bondi film, kuigi selleks tuleb ettevõttel rohkem raha kokku koguda.

Bondi õiguste omanik perekond Broccoli pani filmi peaosas Daniel Craigiga MGMi ebaselge tuleviku tõttu piiramata ajaks riiulile.

MGMi nõukogu ja juhatuse kaasesimeesteks määrati kaks endist Spyglass Entertainmenti juhti Gary Barber ja Roger Birnbaum.

«MGM väljub pankrotist ühel kirjapandud ajaloo raskeimal hetkel,» ütlesid nad pressiteate vahendusel. «Tänasest alates on MGM tugevam ja konkurentsivõimelisem firma, mis seisab kindlal finantsalusel ja vaatab lootusrikkalt tulevikku.»

Raskused hakkasid MGMi kimbutama siis, kui Sonyst, TPGst, Providence Equity Partnersist ja Comcastist koosnev konsortsium ta aastal 2004 peamiselt laenukapitali abil 5 miljardi dollari eest ära ostis.

Seega sai stuudio endale kaela suure võlakoorma just siis, kui DVD-turg parasjagu järsku langusse läks.

Kui sellele 2007. aastal ka krediidikriis lisandus, leidis stuudio end olukorrast, kus uute filmide tegemiseks enam finantseeringut ei antud.

Uue juhatuse jaoks on MGMi käimalükkamine paras väljakutse. TV- ja filmimüük on 12 kuud soikus olnud, sest kogu see aeg kulus kreeditoride tulutute katsete peale stuudiot maha müüa.

Birnbaum ja Barber satuvad üsna vältimatult ka investor-igiliikuri Carl Icahni surve alla, kes omab tervelt viiendikku MGMi aktsiatest.

Icahn unistab MGMi liitmisest oma Lions Gate Entertainmentiga, mis on muuhulgas sünnitanud sellise TV-seriaali nagu «Mad Men».

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles