Eesti Energia tahab ehitada 15-miljardilist põlevkivielektrijaama

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlevkivikarjäär.
Põlevkivikarjäär. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Eesti Energia jõudis riigiabiluba ootava Narva lähistele planeeritava ligi 15-miljardilise elektrijaama ehituslepingu tingimustes kokkuleppele firmaga Alstom.

«Jõudsime Alstomiga peetud intensiivsete läbirääkimiste tulemusena meile sobivate lepingutingimusteni. Samas ei ole meil võimalik seda investeeringut teostada ilma riigipoolse toetuseta ning enne ehitustööde alustamist tuleb ära oodata Eestis rajatavatele põlevkiviplokkidele toetust võimaldav riigiabiluba,» sõnas Eesti Energia Narva Elektrijaamade juht Tõnu Aas.

Narva lähistel paikneva Eesti elektrijaama kõrvale rajatakse uus kuni kahe keevkihttehnoloogial energiaplokiga (2x 300 MW) põlevkiviküttel töötav elektrijaam.

Esimese energiaploki valmimistähtaeg on 2015, teise ploki rajamine otsustatakse 2012. aastal.

Kahe energiaplokiga uue elektrijaama maksumus on ligi 950 miljonit eurot.

Koos 2012. aastal valmiva uue õlitehasega moodustab uus elektrijaam tulevikus kaasaegse energiakompleksi, kus ühiskasutuses saavad olema nii põlevkiviladu kui kütuse etteandesüsteem, tuhakäitlus ning uus 330 kV elektrijaotla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles