Advokaadibüroo asus koostama ühisnõuet pettusega vahele jäänud rehvitootja vastu (5)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nokian Renkaat rehvid
Nokian Renkaat rehvid Foto: MAXIM SHEMETOV/REUTERS

Helsingi advokaadibüroo on asunud ette valmistama tarbijate ühisnõuet hiljuti rehvitestide manipulatsiooniga vahele jäänud Soome rehvitootja vastu.

Advokaadibüroo Turre Legal on asunud ühisnõude koostamiseks otsima tarbijaid, kes on viimase kümne aasta jooksul soetanud endale hiljuti rehvitestide manipulatsiooniga vahele jäänud Soome rehvitootja Nokian Renkaat rehve, vahendab Yle.

Möödunud nädalal jõudis Soome meediasse info, et rehvitootja on juba aastaid manipuleerinud oma rehvitestide tulemusi selleks, et näidata neid paremate omadustega, kui nad tegelikult olid. Nüüd on asutud koondama tarbijate nõudeid ettevõtte vastu, et Nokian Renkaat võtaks mingisugusegi rahalise vastutuse oma klientide ees.

Kohe pärast pettuse ilmsikstulekut tegi Soome tarbijate liidu peasekretär Juha Beurling ettepaneku, et rehvitootja võtaks vabatahtlikult rahalise vastutuse oma klientide ees. Kuigi rehvitootja palus esmaspäevases börsiteates juhtunu pärast vabandust, rõhutati seal ka, et Nokian Renkaat ei plaani mitte mingil viisil tarbijatele kompensatsiooni maksma hakata.

Selles valguses on advokaadibüroo Turre Legal hakanud koostama nõuet, mille eesmärgiks on nõuda ettevõtjalt tarbijate kasuks 30 protsendi ulatuses rehvide maksumuse tagastamist. Advokaadibüroo eesmärk ei ole otseselt ühishagi koostamine – kuna seda saab teha ainult tarbijakaitse volinik – kuid nendele tarbijatele, kes advokaadibüroo algatusega ühinevad, lubatakse kompensatsiooni juhul, kui läbirääkimisi saadab edu. Kui seda ei juhtu, peavad nõuega ühinenud tarbijad olema valmis tasuma ka selle menetluskulud.

Küll aga peab Turre Legali jurist Herkko Hietanen viimast üsna ebatõenäoliseks. «Nokian Renkaat tõstis oma rehvide hinda selleks, et nende läbimüüki suurendada,» rääkis Hietanen. Ta tõi välja, et juhul, kui tuleb välja, et ettevõte on tegelikult valetanud oma toote omaduste kohta, siis on tarbijal õigus kas loobuda sellest tootest või küsida raha tagasi. «Meie eesmärk on aidata tarbijatel saada tagasi seda raha, mille arvelt rehvitootja hinda tõstis,» tähendas Turre Legali jurist.

Advokaadibüroo alustas tarbijate nõuete kogumist eile ning plaanib seda jätkata kuni kuu lõpuni. Pärast seda alustavad nad nende ühisnõude alusel ettevõttega läbirääkimisi. «Meie otsime kümneid tuhandeid rehviostjaid,» märkis Hietanen. Nende inimeste hulk on tema sõnul nii suur seetõttu, et Nokian Renkaat pettus kestis vähemalt kümme aastat. «Meie seisukoht on, et kõigil, kes on selle aja jooksul ostnud Nokian Renkaat rehve, on õigus kompensatsioonile,» lisas ta.

Selleks, et Turre Legali hagiga ühineda, peavad tarbijad otsima välja ka kviitungid, mis tõestavad, et nad on ostnud just Nokian Renkaat rehvid ja teinud seda viimase kümne aasta jooksul. Ka ettevõtted võivad nõudega ühineda. Advokaadibüroo algatus põhineb ühel varasemal juhtumil, kus üle 1000 metsaomaniku ühines metsatööstuse kartelli vastu, mis väidetavalt manipuleeris puiduhinnaga.

Ka rõhutas Hietanen, et ennekõike soovitakse rehvitootjalt nõuda rahalise vastutuse võtmist ilma kohtusse minemata. Advokaadibüroo ise pretendeerib kolmandikule võimaliku kompensatsiooni kogusummast.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles