85 000 perekonna elamistingimused on toetuse abil paranenud

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korrusmaja soojustamine
Korrusmaja soojustamine Foto: Margus Ansu

Täna oma viieteistkümnendat tegevusaastat tähistav KredEx on selle aja jooksul finantseerinud ettevõtjaid 1,2 miljardi euroga ning parandanud ligikaudu 85 000 perekonna elamistingimusi.

«Kui KredEx alustas oma tegevust pankade poolt väljastatavate laenude tagamisega, siis alates 2013. aastast on lisandunud ka era- ja riskikapitalituru arendamine ja läbi fondifondide suure kasvupotentsiaaliga ettevõtetele omakapitaliinvesteeringute kättesaadavaks tegemine,» märkis KredExi juhataja Lehar Kütt, viidates sellele, et KredExil on olnud oluline roll kiiresti arenevate ettevõtete finantseerimisel, kel on tugev äriplaan, kuid puuduvad pangalaenu saamiseks vajalikud tagatised või piisav tegevusajalugu.

15 aasta jooksul on KredExi teenuseid kasutanud 3 500 erinevat ettevõtet, neist 45 protsenti korduvalt. KredExi toel on loodud 14 000 uut töökohta ja kaasatud 1 500 alustava ettevõtte käivitamiseks täiendavat kapitali 300 miljonit eurot. KredExi poolt eraldatud korterelamute rekonstrueerimistoetusega ja väikeelamute toetusega on parandatud ligi 65 000 inimese elamistingimusi enam kui 1 000 elamus. Enam kui 56 000 inimest on KredExi eluasemelaenu käenduse abil saanud oma kodu.

«Korterelamu rekonstrueerimistoetusega toetatakse maja terviklikku rekonstrueerimist, mis võimaldab hoida kokku küttekuludelt, parandab elamu sisekliimat ja välimust, pikendab selle eluiga ning tõstab väärtust kinnisvaraturul,» lisas Kütt. Ta märkis, et eluasemelaenu käendus on võimaldanud oma kodu soetada noortel, kel puudub eluaseme soetamisel nõutav omafinantseering.

2009. aastal asutati KredExi tütarettevõte AS KredEx Krediidikindlustus, kes on kindlustanud oma tegutsemisaja jooksul ostjate laekumisi 81 riigist ning kindlustanud ettevõtete müügikäivet enam kui 2 miljardi euro ulatuses.

KredEx on  finantsasutus, mis aitab Eesti ettevõtetel kiiremini areneda ja turvaliselt välisturgudele laieneda, pakkudes laene, krediidikindlustust ja riigi garantiiga tagatisi. Sihtasutus loodi 2001. aasta veebruari lõpus, kui liitusid Ekspordi Krediteerimise ja Garanteerimise Sihtasutus, Ettevõtluse Krediteerimise Sihtasutus ja Sihtasutus Eesti Eluase.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles