Pariisi plaan Brexiti puhuks: migrandid teile, pankurid meile

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa majandusminister Emmanuel Macron.
Prantsusmaa majandusminister Emmanuel Macron. Foto: AFP/SCANPIX

Kui Suurbritannia Euroopa Liidust lahkub, kolib Prantsusmaa Calais’ džungli saareriiki üle ning rullib Londonist pagevatele pankuritele lahti punase vaiba, lubas majandusminister Emmanuel Macron.

Brexiti tulemusel muutuks koheselt kahe riigi suhe, ütles Macron Financial Timesile antud intervjuus – muuhulgas tekitataks naabrite vahele uued kaubandustõkked.

Minister selgitas, et Brexit teeks lõpu kahepoolsele diilile nimega Le Touquet’ lepe mis võimaldab brittidel Prantsuse pinnal piirikontrolle läbi viia ning soovimatuid sisserändajaid eemal hoida.

Ta lisas, et ootab Brexiti puhul finantsteenuste valdkonna töötajate liikumist Londonist Prantsusmaale, kui nende tööandjad kaotavad «passi» tegutsemiseks kogu Euroopa Liidu territooriumil.

«Päeval mil suhe puruneb ei jää migrandid enam Calais’sse ning finantspass töötab vähem hästi,» sõnastas Macron valulise väljavaate.

Aga isegi juhul, kui britid otsustavad Euroopa Liitu edasi jääda, vajab bloki integratsioon taaskäivitust, kuna Brexiti debatt on üksmeelele hoobi andnud.

«Euroopa Liidul ei ole muud valikut, kui muutuda tõeliseks sõjaliseks ja diplomaatiliseks jõuks, mille suhtes ta on alati tundnud vastumeelsust, peamiselt ambitsiooni puudumise tõttu,» ütles Macron ning hoiatas teiste liikmesriikide kiusatuse eest brittide eeskujul liikmelisuse tingimusi paremaks kaubelda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles