Riik vähendab 164 bürokraatlikku nõuet

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majandusminister Kristen Michal.
Majandusminister Kristen Michal. Foto: Sander Ilvest

Ministeeriumid said bürokraatia vähendamiseks kokku 252 ettepanekut, millest 164 ka kolme aasta jooksul ära tehakse.

Suur osa ettepanekuid puudutasid infokogumise viise ja aruandluse probleeme ning infosüsteemide täiustamist, aga palju oli ka maksundusega ja keskkonnanõuetega seonduvaid ideid.

Lisaks tehti ka poliitikaettepanekuid, mis ei puudutanud küll otseselt bürokraatia vähendamist, kuid on väärtuslikuks sisendiks poliitikakujundajatele, teatas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

«Tulemus ületas minu ootusi,» tunnistas majandus- ja taristuminister Kristen Michal ajakirjanikele. Tema sõnul tuleb nüüd vältida seda, et praegu võetakse ettevõtjatelt aruandluskohustust maha, ent kahe aasta pärast on ettevõtjal taas terve hulk lisakohustusi.

Selle jaoks luuakse ka umbes kuu aja jooksul tegutsema hakkav rakkerühm, mis pidevalt bürokraatia hulgal silma peal hoiab. See hakkab tegelema ka tulevikus saabuvate ettepanekutega.

Minister rõhutas, et kui kuskil on inimene või ettevõte riigile oma andmeid andnud, siis ei tohiks riik seda uuesti küsida.

Kaubandus-tööstuskoja juht Mait Palts väljendas heameelt, et koda tegi 62 ettepanekut, millest täielikult või osaliselt tehakse ära 49. Ta ütles, et on oluline, et asjad ka ära tehtaks: «Monitoorime protsessi, et see ei jääks ühekordseks ilusaks tabeliks.»

Ta ütles, et mõne ettepaneku puhul polegi tõenäoliselt mõistlik midagi muuta. Mingeid asju peavad ettevõtjad tegema ka maksupettustega võitlemiseks – nii oli Paltsi sõnul esitatud ettepanekud kaotada ära töötajate register, 1000-euroste arvete deklareerimine ning maksudeklaratsioonid.

Lisaks koostab iga ministeerium bürokraatia vähendamise kava ja IT-arenduste plaani. Luuakse ka veebipõhine võimalus bürokraatia vähendamise ettepanekute pidevaks esitamiseks ning korraldatakse koostöös ettevõtjatega ettepanekute regulaarne kogumine.

Ettepanekuid hakatakse tegema nende mõju järgi ettevõtjatele. On mõningaid, mis nõuavad IT-süsteemide uuendusi, ent mõned nõuavad ka seadusemuudatusi. Praeguses plaanis on ettepanekute täitmine jaotatud kolme aasta peale. «Kuidas muidu? Kui ministeeriumid ütlevad, et teevad ära, siis nad teevad ära,» ütles Michal.

Majandus- ja taristuminister Kristen Michal, ettevõtlusminister Liisa Oviir, rahandusminister Sven Sester ja riigihaldusminister Arto Aas kutsusid sügisel oma ühispöördumisega ettevõtlusorganisatsioone tegema ettepanekuid, kuidas vähendada halduskoormust.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles