Neivelt: ettevõtjad, kus on innovatsioon?

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Neivelt.
Indrek Neivelt. Foto: Liis Treimann

Majandust ei kasvata peaminister, aga ettevõtjad, kes aga on avalikust sektorist kehvemas seisus, ütles ettevõtja, Pocopay omanik Indrek Neivelt. 

«See raport tõestab, et tänases majandusseisakus ei ole õige süüdistada praegust peaministrit. Sest peaminister ei loo töökohti ega tegele innovatsiooniga. Sellega tegelevad ettevõtted,» leiab Neivelt oma blogis

Majanduskasvu mootoriks on ikka ettevõtjad ja kogu ühiskonna valmisolek areneda.

Ta meenutas Arengufondi käivitamist üheksa aastat tagasi. «Esimese uurimistööna näitasid Tartu Ülikooli teadlased akadeemik Urmas Varblase eestvedamisel, et majanduse kasvamiseks peab majanduse struktuur muutuma. Ehk siis sama tööd tehes me rikkamaks ei saa,» nentis Neivelt.

Kui me tahame, et majandus kasvaks, siis paljud firmad peavadki siit ära minema ja uued asemele tulema.

«Arengufondi alustamise ajal suhtlesin palju erinevate huvigruppide esindajatega ja sain aru, et meil oli levinud arusaam, et «mina ise teen oma tööd õigesti ja hästi ning midagi pole vaja muuta.» Aga teised peaksid «Eesti Nokia» tegema ja siis läheb meil kõigil elu paremaks. Ja kui muidu keegi Nokiat ei viitsi teha, siis peaks valitsus raha kokku panema ning andma korralduse teha «meie oma Nokia,» tähendas ettevõtja.

Nagu viimane Euroopa digitaalse arengu uuring näitas on meil kõik väga hästi digitaalsete lahendustega avalikus sektoris Samas avalikus ruumis kõlavad pigem erasektori süüdistused avaliku sektori suunas. Ja erasektor nõuab avalikult sektorilt muutusi. «Avalik sektor justnagu ei tohi midagi öelda püha ja puutumatu erasektori suunas. Nemad on ju maksumaksjad. Aga tegelikult tuleks just meilt, ettevõtjatelt, küsida, et kus on innovatsioon? Kus on uued tooted ja teenused?» arutles ettevõtja.

Ta ei arva, et meil oleks näiteks parim maksusüsteem või riigireformi ei oleks vaja teha. Ka avalikku sektorit on vaja reformida nii nagu ka maksusüsteemi. Neivelt meenutas, et kui ta peaaegu kaks aastat tagasi tõstsin üles alampalga kiire kasvu teema, siis olid ettevõtlusorganisatsioonid selle suurimad vastased. Sealt tulevad signaalid on ühesed: ei mingeid muutusi.

«Kasumit ei tohi maksustada, alampalka ega alkoholi hinda ei tohi tõsta. Alampalga jõulisem tõstmine ja maksuseaduse muutus oleks üks väheseid meetodeid, kuidas ettevõtjaid nende mugavustsoonist välja saada,» ütles Neivelt. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles