Et britte mitte ärritada: Brüssel pani teekannudirektiivi riiulile (6)

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päeva aitab käima lükata tassike teed.
Päeva aitab käima lükata tassike teed. Foto: marykingston.org

Teadlikuna brittide palavast armastusest tee ja džemmiga saiaviilukeste vastu on Euroopa Komisjon asetanud riiulile ootama kava keelata kõvasti elektrit kulutavad kannud ja rösterid – et end referendumi eel mitte kõrvetada.

Alles see oli, kui saareriigis tõusis torm võimsate tolmuimejate ärakeelamise pärast, kirjutab Financial Times. Seda ei ole komisjon unustanud ning viivitab nüüd järjekordse rünnakuga majapidamistarvetele nagu föönid ja serveerimislauad – vähemalt kuni Brexiti rahvahääletuseni juunis.

Juba 1980ndatest alates on eurooplaste sekkumine brittide kodu- ja köögiasjadesse skeptitsimileeke õhutanud. Mäletatavasti algas see meetmega lärmakate muruniitjate vastu, mida Briti valitsus küll rahvale märkamatult vaikselt toetas.

Lisaks kannude-rösterite direktiivile on komisjon tasahilju maha matnud veel terve trobikonna potentsiaalseid «britiärritajaid». Näiteks käibemaksuvabastuse tühistamise lasteriietelt, võimalikud riigiabi uurimised maksuvaldkonnas, tööaja direktiiv jms.

Ametlikult rõhutavad eurokraaid, et tegemist ei ole erisoodustustega. Ühtlasi eitavad nad ebameeldivate otsuste kuhjamist rahvahääletusele järgnevaks perioodiks.

Nagu aga kinnitas Financial Timesile üks komisjoni kõrge ametnik, pandi Euroopa Liidu nn ökodisaini reeglite laiendus riiulile arvestades selle «tundlikkust brittide kinnisidee suhtes kasutada veekeetjaid.»

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles