Venemaal hakatakse leiba küpsetama loomasöödaks mõeldud viljast (4)

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vili.
Vili. Foto: reisiguru.ee
  • Kvaliteetset vilja vajatakse valuuta teenimiseks eksporditehingutega.
  • Venemaa tõuseb maailma juhtivaks viljaeksportijaks.
  • Loomasöödast saab leiba üksnes kemikaalide lisamisega.

Lähiajal hakatakse Venemaal seaduslikult leiba valmistama viienda kategooria ehk loomade söötmiseks mõeldud viljast, vahendas Eho Rossia  Venemaa põllumajandusjärelvalve juhi asetäitja Aleksei Aleksejenko sõnumit.

Loomasöödast leiva valmistamist lubav seaduseelnõu on juba saadetud Riigiduumasse ning selle vastuvõtmist taotleb leivatöösturite võimas lobbi.

Muudatuseks sunnib rubla kursi madalseis, mistõttu kavliteetset leivavilja on kasulikum kõva valuuta eest eksportida ning odav loomasööt sobiks seejuures suurepäraselt venelastele leiva küpsetamiseks.

„Faktiliselt ei saa Põllumajandusjärelvalve enam kontrollida leivatööstustes kasutatava jahu kvaliteeti,“ tõdes Aleksejenko. „Riiklik leivainspektsioon likvideeriti juba 2004. aastal. Me kõik näeme, et toodetava leiva kvaliteet degradeerub sõna otseses mõttes meie silme all.“

Põllumajandusjärelvalve ei saa Riigiduumale esitatud seaduseelnõu mõjutada, sest erinevalt ministeeriumidest, puudub tal seadusandliku algatuse õigus.

Loomasöödast on Aleksejenko sõnul võimalik leiba küpsetada aga üksnes nö kvaliteediparandajate lisamisega, mis oma olemuselt on imporditavad kemikaalid.

Eelmisel aasta detsembris eksportis Venemaa rekordkoguse esimese kategooria vilja ennekõike Türgisse ja Hiinasse. Varem ennustas Wall Street Journal Venemaale maailma juhtiva viljaeksportija staatuse saavutamist, lähtudes just rubla kursi nõrgenemisest.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles