Eesti plaanib VKG koondamisega toimetulekuks ELilt raha küsida (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
VKG õlitehas ja selle töötajad.
VKG õlitehas ja selle töötajad. Foto: Sander Ilvest

Sotsiaalministeerium saatis kooskõlastusringile eelnõu, mis annaks Eestile võimaluse seoses suurkoondamisega Viru Keemia Grupis (VKG) taotleda raha Euroopa Liidu globaliseerumisega kohanemise fondist.

Euroopa Globaliseerumisega Kohanemise Fondi on erivahend, mis jääb Euroopa Liidu mitmeaastasest finantsraamistikust väljapoole. Eelnõu annab sotsiaal- ja rahandusministeeriumile ning sihtasutusele Innove volitused fondist raha taotleda ja hallata.

Eelnõu ministeeriumitele edastanud tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski palub kooskõlastused esitada kiiremas korras. Minister märgib, et kolmest VKG ettevõttest koondatakse märtsist maini kuni 445 inimesest ning et globaliseerumisega kohanemise fondist saab raha taotleda vaid piiratud aja jooksul.

Enne taotluse esitamist peab ministri sõnul olema paigas toetuse juhtimis- ja kontrollisüsteem. "[Seetõttu] on põhjendatud lühendada eelnõu kooskõlastamiseks antavat tähtaega," teatas Ossinovski. Vastuseid ootab ta 4. märtsiks ehk juba järgmisel nädalal.

Varem Eesti globaliseerumisega kohanemise fondist raha taotlenud ei ole, riik on hakkama saanud oma ja Euroopa Sotsiaalfondi rahaga.

Fondist saab kaasrahastada ainult aktiivseid tööturumeetmeid, mille eesmärk on aidata koondatud töötajatel alalisele tööle naasta. Seda ei saa kasutada ettevõtete majandustegevuse kaasajastamise ega restruktureerimise toetamiseks.

Üldiselt saab globaliseerumisega kohanemise fondi kasutada üksnes juhul, kui ühes ettevõttes koondatakse üle 500 töötaja, sealhulgas tarnijad ja tootmisahela järgmise etapi tootjad. Samuti saab fondist toetust taotleda juhul, kui konkreetses majandussektoris kaotab töö ühes piirkonnas või mitmes külgnevas piirkonnas üle 500 töötaja. Fondist toetatakse ka piirkondi, kus on järsult kasvanud noorte tööotsijate arv.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles