Viru hotell on ametiühinguga tülis: poolteist aastat pole kokkuleppele jõutud (1)

Kadri Hansalu
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viru hotell.
Viru hotell. Foto: Mihkel Maripuu

Pärast ligi poolteist aastat kestnud läbirääkimisi ametiühingu esindajatega teatas Viru ja Estoria hotelli opereeriv AS Sokotel eile pressiteate vahendusel, et pöördus riikliku lepitaja poole kokkuleppe sõlmimiseks.

AS Sokoteli tegevdirektori Anu Soosaare sõnul pöördus tööandja riikliku lepitaja poole, kellelt loodab läbirääkimistele objektiivset hinnangut ja abi lepinguni jõudmisel. Tööandja on lepinguni jõudmisest huvitatud ja on teinud selleks kõik endast oleneva, teatati pressiteates.

«Me ei lähe ajalukku ainsa tööandjana, kes on riikliku lepitaja poole pöördunud, kuid kindlasti on haruldane, et just tööandja otsib aktiivselt lahendust lõpliku kokkuleppe sõlmimiseks,» ütles Soosaar. «Meie normaalne äripraktika on arvestada töötajate heaolu ja turuolukorraga, oleme huvitatud siduvatest kokkulepetest töötajate esindajatega.»

Tööandaja loodab, et lepingu sõlmimine Sokoteliga kannustab ametiühingut keskenduma rohkem terve hotelli- ja restoranivaldkonna kollektiivleppele, nii nagu on see pikkade ametiühingutraditsioonidega Soomes. Selline Soome praktika tagab kogu sektori läbipaistvuse ja võrdsed konkurentsitingimused.

Täna hommikul järgnes ametiühingute pressiteade, milles öeldi, et AS Sokotel keeldub kohtlemast oma töötajaid võrdselt.

«SOK kontserni tütarfirma AS Sokotel on läbirääkimiste käigus algusest peale näidanud üles soovimatust kollektiivlepingut sõlmida, kuni selleni välja, et tööandja on asunud tööalaselt kiusama läbirääkimistel osalenud usaldusisikut,» teatasid ametiühingud.

«Raskete ja keeruliste läbirääkimiste käigus jõuti siiski lepingu viimaste punktideni, kuid läbirääkimised katkesid eile, s.o 25. veebruaril tööandja soovimatuse tõttu tagada kõikidele töötajatele palgatõus võrdsetel alustel,» seisis teates. «Hoolivust töötajatesse saab näidata tegudega, mitte pelgalt sõnadega ja veenda on tarvis töötajaid, et nende huvidega arvestatakse äritegevuse korraldamisel.»

AS Sokotel on SOK kontserni tütarfirma, mis esindab kaubamärke Solo Sokos Hotel Estoria ja Original Sokos Hotel Viru, Café Amigo, show&dinner restoran Merineitsi, restoran Amarillo, Valuutabaar, Viru hotelli KGB muuseum. Viru hotellil täitub kevadel 44. tegevusaasta, Estoria tähistab oma teist sünnipäeva.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles