Kasvav majandus, kosuv tööturg ja vihane Iiri valija

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimispunkt Inishbofini saarel Iirimaa, kus sai hääletada juba päev varem ehk täna.
Valimispunkt Inishbofini saarel Iirimaa, kus sai hääletada juba päev varem ehk täna. Foto: SCANPIX

Ronan Meagheril (33) on kõrini. Esmakordselt oma elus on ta liitunud poliitilise liikumisega. Konkreetsemalt Iirimaa Kasinusevastase Alliansiga.

Ronan on  raevus eluaseme kallinemise pärast ning vaevatud väljavaatest, et talle peavarju pakkuv riigikorter võidakse müüa välismaistele investoritele.

«Ei ole meil mingit väljavaadet endale kodu osta praegu,» kurtis üritustekorraldajana leiba teeniv noormees Bloomberg Businessile. «Inimesed on lihtsalt vihased ja tunnevad end reedetuna. Ja valitsusel pole olukorra parandamiseks mingit strateegiat.»

Homsete Iiri üldvalimiste künnisel on Ronan ja tuhanded teised valmis oma vihameele välja valama ning võlakriisist väljunud riigi kulukärbete ja maksukergituste teelt kõrvale pöörama.

Ohus on praeguse peaministri Enda Kenny enamus parlamendis, kelle erakonna Fine Gaeli ja leiboristide koalitsiooni populaarsus kõigub viimaste küsitluste valguses 35 protsendi piirimail. Teise ametiaja võitmiseks oleks vaja 44 protsenti, ütles Investeci analüütik Dublinis Philip O’Sullivan.

Samal ajal on aga langemas ka konkurentide toetus ning üha killustunum pilt võib tuua kaasa järjekordse patiseisu Euroopa riikide peres.

Esmapilgul on rahulolematust Kennyga raske mõista. Ka Kennyl endal, kes seetõttu oma oponente hiljuti «virisejateks» nimetas. Ja hiljem vabandas.

Iiri majandus peaks tänavu kasvama 4,5 protsenti. Laenukulud kukkusid aasta alguses alla ühe protsendi. Töötus on tagasi alla 9 protsendi ning pärast 2008. aasta kollapsi tühjaks jäänud kontorihoonetesse on tulvamas Twitter, Google ja teised.

Siiski tunnetavad iirlased, et paljudest majapidamistest on taastumine mööda läinud. Sissetulekud ei suuda kasvavate arvetega sammu pidada.

Mõned on pahased värskete vee- ja kinnisvaralõivude peale. Teised kurdavad, et asjad ei lähe paremaks ei tervishoiu ega haridusega. Ja kolmandad, nagu ülalmainitud Ronan Meagher, on hädas kasvava üüriga. Kodutute read tihenevad.

Kõige selle keskel mõistavad valijad väga hästi, et aastate jagu kasinust ootab neid ees mistahes valitsuse all. Aga ikka on neil hinges kõva tahtmine protestida, selgitas Kleinwort Benson Investorsi vanemanalüütik Eoin Fahy.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles