Naftaliivade pioneer: asi läheb praegu inetuks, kuid tulevik on helge

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftakrakkimisseadmed Põhja-Dakota osariigis Bakkeni maardlas.
Naftakrakkimisseadmed Põhja-Dakota osariigis Bakkeni maardlas. Foto: Andrew Cullen / Reuters

Üks naftaliivade ekspluateerimise pioneere, ettevõtte EOG Resources asutaja ja pikaaegne tegevjuht Mark Papa hindab, et krakkijate seas läheb asi varsti inetuks: paljud ettevõtted lähevad pankrotti ja sulgevad uksed. Kuid pikas perspektiivis on nafta krakkimise tulevik Papa sõnul helge.

Houstonis energiakonverentsil CERAWeek esinedes ütles Papa, et krakkijad on «raskesti haavatud», ja et nafta pikaajaline madal hind hakkab varsti nende seast lõivu nõudma, vahendas Bloomberg.

Reitinguagentuuri Moody's hinnangul on 74 Põhja-Ameerika naftafirmal tõsiseid raskusi võlgade tasumisel või nende restruktureerimisel.

«Lähematel kuudel kärbib pankrottide ja likvideerimiste laine märkimisväärselt krakkijate arvu,» ütles ta. «Ettevõtted mis neist varemetest alles jäävad, on finantsiliselt raskesti haavatud ja nende juhtkond on edaspidi palju konservatiivsem.»

Nafta hind on Papa hinnangul madal veel vähemalt 16 kuni 24 kuud, enne kui tootmismahu vähenemine hindu tõstab.

Papa on EOG, varasema nimega Enron Oil and Gas, üks asutaja. Ta juhtis ettevõtet muu hulgas ajal, kui see hakkas katsetama naftaliivadel varem proovimata tehnoloogiat ning sai seetõttu hüüdnime «nafta-Apple».

Papa sõnul saavad USA naftaliivade ettevõtted pikas perspektiivis maailma juhtivateks naftatootjateks. «Ma näen USA tootmisel ees helget tulevikku ja ma ennustan, et USA toodab 13-14 miljonit barrelit toornaftat päevas 2022. aastaks,» rääkis ta. «Tulevik on palju helgem kui inimesed arvavad.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles