Madoffi ohvrite suur võit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Madoffi kujutav nukk ja selle purukslöödud variant USA mänguasjamessil.
Madoffi kujutav nukk ja selle purukslöödud variant USA mänguasjamessil. Foto: SCANPIX

Bernard Madoffi kauaaegse investori Jeffry Picoweri pärandi haldur nõustus andma Ponzi skeemi ohvritele üle 7,2 miljardi dollari. Picower ise leiti mullu surnuna oma basseinist Floridas.


Eile andis USA föderaalkohtunik riigiprokuröride ja ohvrite esindaja Irving Picardiga saavutatud kokkuleppele ka oma heakskiidu.

Tegemist on suurima summaga, mis alates pettuse paljastumist 2008. aasta detsembris seni kätte on saadud.

Pankrotihaldur Picardi hinnangul kujunes Madoffi aastakümneid kestnud skeemi tekitatud tegelik kahju 19,6 miljardi dollari suuruseks. Tänu Picoweri pärandi halduriga saavutatud kokkuleppele on tagastatud summa kerkinud juba 10 miljardi dollari lähistele.

«See lahendus annab Madoffi kohutavate kuritegude ohvritele uut lootust,» ütles Manhattani advokaat Preet Bharara, kes nimetas ülalmainitud summat «suurimaks tagastatud peturahaks» USA ajaloos.

Picower alustas «Madoffi investeerimist» 1970. aastatel, selgub kohtudokumentidest. 2008. aasta detsembri seisuga oli ta paigutanud Madoffi ettevõtmisse 619 miljonit dollarit ja võtnud välja 7,8 miljardit dollarit, mis teeb puhastuluks 7,2 miljardit dollarit, räägivad dokumendid.

Picoweri advokaadi William Zabeli sõnutsi pole veel päris selge, kui palju raha pärandifondi pärast klaarimist alles jääb. Ühes oma kirjas nimetas Goldman Sachs Picowerit «hinnatud kliendiks», kes genereeris kolme aastakümnega investeeringutelt üle 2 miljardi dollari tulu. Zabeli sõnutsi oli Picoweril surres Goldmani kontol 4,5 miljardit dollarit realiseerimata kasumit.

Picower suri 67 aasta vanuselt teda ujumise ajal tabanud südameataki tulemusel, ütlesid Florida ametnikud. Lesk Barbara Picower ütles pressiteate vahendusel, et tema abikaasa «ei olnud mingil määral süüdi Madoffi petuskeemis», mida nimetas «laiduväärseks».

Picardi sõnul oli proua Picower «infot jagades aus ja avameelne ning osales läbirääkimistes heauskselt».
Picard palus kõikidel investoritel, kes Madoffilt väljamaksetena rohkem raha said, kui sisse olid maksnud, endast julgesti teada anda.

Ta ütles, et on valmis tegema nendega koostööd ja viitas sellele, et on 200 Madoffi investori puhul teinud otsuse neid mitte kohtusse kaevata.

Kokku on haldur esitanud 60 hagi, mis peaksid tooma sisse 40 miljardit dollarit.

Ametiisikud, kes ootavad nüüd kokkuleppe heakskiitmist pankrotikohtuniku poolt, ütlesid, et loodavad tagasisaadud raha 2011. aasta alguses teadaolevatele ohvritele välja jagama hakata.

Möödunud nädalal teatas haldurile ja prokuröridele oma valmidusest maksta tagasi 625 miljonit dollarit ka ühe teise Madoffi investori Carl Shapiro perekond.

Picard väitis kohtuasja käigus, et Madoffi fondide «astronoomilised» kolmekohalised kasumimäärad oleksid pidanud Picoweris kahtlusi äratama. Samuti väitis ta, et Picower oli Madoffi ettevõtmise sisemiste mehhanismidega kursis, kuna nende läbikäimine oli «ebatavaliselt lähedane».

Üks Picoweri perekonna advokaat ütles, et Madoffi pettuse tagajärjed olid «mõõtmatud, kuna tõid kaasa Picower Foundationi sulgemise, mille suhtes proua Picower suuri lootusi oli hellitanud ja millele ta end aastaid oli pühendanud».

Tagastatud summa laekub Picower Foundationi, meditsiiniuuringufirma Picower Institute for Medical Researchi, Decisions Incorporatedi ja Piscon Managementi arvetelt.

Varasemalt oli Picoweri pärandihaldur lubanud tagastada 2 miljardit dollarit.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles