ISIS peab rahaprobleemide lahendamiseks meeleheitlikke võtteid kasutama (1)

Kadri Hansalu
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valuutavahetuspunkt Iraagis.
Valuutavahetuspunkt Iraagis. Foto: Reuters / Scanpix

Islamiriigi järgijad Mosulis manipuleerivad organisatsiooni rahaprobleemide lahendamiseks USA dollari ja Iraagi dinaari vahetuskursiga, et kohalikelt inimestelt rohkem raha välja pigistada.

ISISel on tekkinud rahamured pärast seda, kui nende USA juhitud vastased on hakanud ründama ka rühmituse rahaallikaid, kirjutab Reuters. Õhurünnakud on vähendanud nende võimekust nii nafta pumpamisel, rafineerimisel kui ka transpordil. Lisaks on alates oktoobrist liitlasväed hävitanud väidetavalt vähemalt kümme rahakogumispunkti, kus hoiti hinnanguliselt sadade miljonite dollarite väärtuses ISISe rahavarusid.

See kõik lisaks niigi madalale nafta hinnale on sundinud rühmitust võitlejate palku kuni poole võrra vähendama – keskmine palk on langenud 400 dollarilt 200 dollarile kuus. Välisvõitlejate palgad, mis ulatusid 600-800 dollarini, on USA sõjaväe sõnul samuti langenud, kuid pole teada kui palju.

Nii ongi Mosulis paiknevad ISISe liikmed välja tulnud uue rahateenimisviisiga. Nimelt müüvad nad enda kontrolli all olevate tehaste kaupu USA dollarite eest, kuid töötajatele makstakse palku kohalikes dinaarides.

Ametliku kursi järgi, mille on seadnud Iraagi valitsus, on 100 USA dollarit väärt ligi 118 000 kohalikku dinaari. Samas Mosulis küsitakse 100 USA dollari eest 127 500 dinaari, kui ost sooritatakse suurimate rahatähtedega ehk 25 000 dinaaridega. Kui aga tehing tehakse kõige väiksemate rahatähtedega ehk 250-dinaaristega, siis tõuseb kurss suisa 155 000 dinaarini 100 USA dollari eest. ISIS eelistab suuremaid rahatähti, kuna neid on kergem transportida.

Seda infot jagasid Reutersile mitmete kohalike valuutavahetusäride töötajad, kes palusid võimalust jääda anonüümseks, kuna kardavad ISISe kättemaksu. Reutersil ei õnnestunud selgeks teha, kui palju ISIS sellisel viisil raha teenib ja kas seda skeemi kasutatakse vaid Mosulis, suurimas ISISe võimu all olevas linnas, või laiemalt.

Kuna ISISele on seatud rahvusvahelised sanktsioonid, siis ei saa nad raha traditsioonilistest allikatest ning kogu nende tegevus on üles ehitatud sularahale. Nad kontrollivad enamikke oma võimu all oleval territooriumil asuvaid tehaseid, sh tsemendi, jahu ja tekstiilitööstuseid. USA ametnikud on kirjeldanud neid kui maailma jõukaimat terroristide rühmitust.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles