ERR.ee: EK tugevdab finantskriisi tõttu panganduse järelvalvet

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni peahoone Brüsselis.
Euroopa Komisjoni peahoone Brüsselis. Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjon (EK) on finantskriisi tõttu otsustanud tugevdada panganduse järelvalvemehhanisme.

Mitmed Euroopa finantsanalüütikud leiavad, et möödunud nädalane investeerimispankade krahh avaldas Euroopas kõige enam mõju Suurbritannia, Iirimaa ja Saksamaa pankadele, kergemini pääsesid Hispaania ja põhjamaade pangad, vahendasid ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

«Mõnedes riikides on järelvalve ettevaatlikum ja pangad ei ole võtnud nõnda palju riske. Siiski tegutsevad Skandinaavia riigid ka Balti riikides ja see võib neile mureks kujuneda, Balti riikide valuutad on ohus ja see võib mõjutada suuri Rootsi ja Skandinaavia panku,» ütles Brüsseli mõttekoja Bruegel analüütik Nicolas Veron.

Bruegeli analüütik märkis, et valuutakriis Balti riikides võib juhtuda, kui investorid kaotavad kohaliku valuuta vastu usalduse ja vahetavad selle tugevama raha vastu.

Euroopa Komisjoni rahandusvolinik Joaquin Almunia ütles, et Euroopa pangandus vajab uusi järelvalvemehhanisme ning juba tuleval nädalal muudab komisjon pankade kapitalinõuete direktiivi.

Hollandi ja Belgia ühispanga Fortis strateeg Philippe Gijsels aga märkis, et USA valitsuse 700 miljardi dollari suurune abi pankadele on üle kuude esimene hea uudis finantsturgudel ning turud ootavad nüüd selle plaani rakendumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles