Edev endlitelefon rahakotti ei mõrva

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui teie meelest on üks tähelepanuväärsemaid objekte Universumis teie enda nägu ning seda tuleb ka päevas vähemalt korra jäädvustada, siis on ASUS ZenFone Selfie just see õige telefon.

Nagu nimi ütleb, on telefon ehitatud enesepildistajatele. Riista kaamerad on peaaegu võrdse võimekusega, põhikaamera küll natuke korralikum. Enesepiltide tegemiseks mõeldud endlikaamera on peaaegu sama võimekas kui põhikaamera, varustatud 13 megapikselise sensoriga, juba visuaalselt muljetavaldava objektiiviga (ava f2.0) ja kahetoonilise leedvälguga, mis nahatoone plassiks ei löö.

Kaamera tarkvara on samuti mõeldud võimalikult kaunite enesepiltide tegemiseks. On olemas eraldi režiim «Ilustamine», mis just seda teebki: piltidel töödeldakse modelli nahatooni, silmade suurust ja näokuju. Tõesti, ka rõugearmilise näoga seasilmne hamster saab sellise telefoniga endast täiesti viisaka pildi teha. Erinevaid töötlusastmeid on võimalik rakendada sakkalal 0-10 ja kõige kangemas kraadis muutub asi tõesti naeruväärseks. Vaadake allaolevaid pilte: vasakul 0, keskel 50- ja siis 100-protsendiline töötlusaste.

Foto: Postimees

Lisaks on mõlemal kaameral peaaegu 20 erinevat pildistamisrežiimi, nagu HDR, öövõte, panoraam, GIFi monteerimine jne. Seal hulgas ka täielik käsitsi seadistamise režiim. Enamus neid režiime teevad tõepoolest seda mida lubatakse. Kõige parem on see, et funktsiooni valimiseks piisab kaamerarakenduses vaid kahest liigutusest, ei pea mööda menüüsid ringi kammima. Selfie on huvitav riist selle poolest, et hinna poolest madalamasse keskklassi kuuluvale telefonile on külge pandud üsna võimekad ja korraliku  tarkvaraga kaamerad. Ma ei kavatse Selfiet võrrelda iPhone 6 või Samsung s6ga. Tegemist on ikkagi hoopis teise hinnaklaasiga. Aga alla 300 euro maksvate telefonide hulgas võib teda pidada märkimisväärseks saavutuseks.

Foto: ASUS

Tuleb arvestada, et kui kaamera erifunktsioon nõuab kõvasti protsessorijõudlust, näiteks mitme pildi järjestikune salvestamine ja süntees, siis jääb telefon üsna pikaks ajaks mõttesse. Mullu suvel välja tulnud Selfile on Snapdragon 615 kiibisitik, mis just kõige kiireimate hulka ei kuulu. Seda on tunda ka telefonimenüüdes liikumisel ja veebilehtede kerimisel. Kas Adreno 405 graafikakiip ei kuulu oma ala tippude hulka. Asphalt 8 ei liikunud just ülisujuvalt, aga siiski oli täiesti mängitav.

Kõik see jõnksumine oli eriti hästi tunda siis, kui teine, võimekam telefon kõrval katsuda. Muidu võib isegi ära harjuda, et telefon iga liigutuse peale vaevumärgatava, sekundimurdosa vältava mõttepausi teeb. Õnneks on telefon varustutud 3GB muutmäluga, mis protsessori vajakajäämisi mõnevõrra kompenseerib. Kõiki tehnilisi andmeid vaata siit.

Mulle meeldivad Selfie puhul lisaks kaameratele mitmed asjad, näiteks hea IPS paneeliga FullHD ekraan, mahukas ja vahetatav aku, kahe SIM kaardi ja microSD mälukaardi tugi. 3000 mAh aku võib isegi kaks päeva välja vedada. Eks ta lipulaevade hulka kuuluvate 5,5 tollistega võrreldes muidugi natuke suurem, paksem ja plastmassisem ole, aga hinda vaadates on see üsna ootuspärane. Paraku on ASUS täiesti normaalsele Androidile (v5.0.2, lubatakse, et tuleb ka 6 Marshmallow) peale keevitanud midagi, mida ta ise nimetab ZenUIks.

Foto: ASUS

Nii koledat ja barokselt lopsakat kasutajaliidest ei mäleta ma Samsungi halvematest aegadest saadik. See üritab kõik kasutaja eest ära teha, aga ei saa millegagi korralikult hakkama. Zen peaks olema midagi harmoonilist ja rahulikku, aga ASUSe ZenUI näeb välja ja toimib nagu mingi märatsev jama. See lubab kasutajale, et «uute ZenUI rakendustega saate nalja», aga naljad käivad paljukannatanud eesti keel üle. Mõned ekraanitõmmised sellest galeriis.

Mõnda aega pärast seda, kui olin telefoni oma kontoga sisse loginud, pakuti, et 67(!) rakendust vajab värskendamist. Testi huvides lubasin ja siis selgus, et vähemalt 50 rakenduse nime alguses on ASUS või ZEN. Niipalju on sellesse telefoni tootja rämpstarkvara topitud ja seda ei saa ka eemaldada. Küllap see on üks põhjus, mis tuttuue telefoni kasutajaliides jõnksutab. Ja pooled teenused töötavad üldse ainult kuskil Kagu-Aasias.

Kokkuvõttes: riistvaraliselt on ASUS Zenphone Selfie tubli tükk, eriti kaamerate ekraani ja aku osas. Tõsi küll, puudub optiline pildistabilisaator, aga see-eest on laserkiirega teravustamine nagu LG parematel kaameratelefonidel. Rõõmu odavama keskklassi kohta kobeda riistara üle tumestab ASUSe õudne tarkvara, millega nad vaese Selfie ära vägistasid.

Foto: ASUS

Mul poleks midagi selle vastu, kui mu praegusel, puhta Androidiga OnePlus One telefon oleks varustatud sellise kaameraega nagu Selfie. Kes tahab endale soodsa hinnaga (ca 280 eurot, järelturul olen näinud ka 200 euroga liikumas) kaameratelefoni, millele lubatakse ka Android 6 värskendust /kardetavasti koos jubeda ZenUIga), siis tasub täitsa proovimist. Samas võib ka vaadata väga hea kaameraga LG G4 poole, mille hind on pärast turuletulekut kõvasti kukkunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles