Sahara kõrbes avati maailma suurim päikeseelektrijaam (fotod) (4)

Aivar Pau
, tehnika.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päikesepark
Päikesepark Foto: Abdeljalil Bounhar/AP

Maroko riik avas koostöös eraettevõtetega (nn PPP-tüüpi projekti tulemusel) Sahara kõrbes Ouarzazate linna lähistel maailma suurima päikesepaneelide abil energiat tootva elektrijaama.

Noor-Ouarzazate energiakompleksi abil on võimalik aastaks 2018 varustada elektriga üle miljoni Aafrika kodu ning vähendada samas CO2 tootmist 760 000 võrra aastas. Elektrijaama võimsuseks on 500 MW ning see võimaldab elektrit pakkuda ka öösiti ja pilvise ilmaga päevadel.

Elektrijaama tööpõhimõte seisneb selles, et päike kuumutab peeglite abil vedeliku kuni 400 kraadini ning tekkiv aur käivitab elektrienergiat tootva turbiini. Öösel on jaam võimeline elektrit tootma eriliste silindrite abil, milles olev sool on päevakuumuse käes sulanud ja säilitab oma kuumuse pärast loojangut tundideks.

Maroko on äärmiselt sõltuv imporditavast energiast ja fossiilkütustest, mis annavad praegu 97 protsenti riigis tarbitavast energiast.

Kokku investeerisid Maailmapank ja investeerimisfondid CIF, AfDB ja teised projekti kolm miljardit USA dollarit.

«Maroko on selle jõulise sammu astumisega puhta energia tootmise suunas saanud teerajajaiks tipptasemel  rohelise tehnoloogia arendamisel,» ütles Maailmapanga esindaja riigis Marie Francoise Marie-Nelly.

Allikas: CIF.

Foto: FADEL SENNA/AFP
Foto: FADEL SENNA/AFP
Foto: Abdeljalil Bounhar/AP
Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles