Stressis naftatööstusel seisab ees eksistentsiaalne kriis

Kadri Hansalu
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftaväli Bahreinis.
Naftaväli Bahreinis. Foto: AP / Scanpix

Saudi Araabia naftatööstus võib minna börsile, OPEC ei suuda milleski kokku leppida, USA on ühtäkki globaalne eksportöör ja kildanafta puurijad otsivad investorid, kes oleksid pankade asemel valmis nende elusid päästma.

Tere tulemast uude maailmakorda, mida iseloomustab stress, piirangud ja mõrad, kirjutab Bloomberg. Järgmisel nädalal kogunevad otsustajad Houstonisse IHS CERAWeek konverentsile, mida on nimetatud energiatööstuse Davosiks, ning teineteiselt küsitakse: kes murdub esimesena? Kas selleks on suurte USA kildanafta töösturite bilansid? Venezuela ja Nigeeria rahavarud? Või Saudi Araabia, kelle kokkulepe Venemaaga külmutamaks naftatoodangu näitab esimesi ümbermõtlemismärke?

Jälgides nafta hinna üha uusi rekordmadalaid hinnatasemeid on töösturitel palju küsimusi. Siseinfot valdavad inimesed usuvad, et viie aasta pärast on hind taas kõrgem, kuna kokkuhoid on toodangu mahtusid vähendanud. Küsimus on aga selles, mis vahepeal juhtub.

„Seda on analüütikul imelik öelda, aga ma olen oma viie aasta prognoosis palju kindlam kui ühe aasta omas. Tavaliselt on vastupidi,“ ütles Societe Generale SA naftaanalüütik Mike Wittner.

Houstonis otsivad vastuseid tööstuse suurimad tegijad alates Saudi Araabia naftaministrist ja lõpetades Royal Dutch Shelli juhiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles