USA gaasivarud osutusid kaks korda suuremateks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rõhumõõdik gaasitorul.
Rõhumõõdik gaasitorul. Foto: SCANPIX

USA kasutuskõlblikud gaasivarud on palju suuremad, kui varasemalt arvati, teatas valitsuse energiainformatsiooni agentuur EIA. Ühtlasi olevat kõrgem tootmistempo võimalik odavamalt, kui paari aasta eest loota julgeti.


EIA on oma esimeses 2011. aasta energiaväljavaates enam kui kahekordistanud keskset tehniliselt kättesaadava kildagaasi reservide hinnangut, tõstes selle 353 000 miljardilt kuupjalalt 827 000 miljardi kuupjala peale.

Agentuuri arvestuste kohaselt jätkub sellest kogusest kogu USA gaasitarbimise rahuldamiseks 36 aastaks.

Kildagaas on peidus kivide sees ja varasemalt ei olnud selle kasutuselevõtt majanduslikus mõttes tasuv. Nüüdseks on aga tootmiskulud langenud, seda tänu horisontaalpuurimise ulatuse kasvule ning «hüdraulilise purustamise» tehnoloogiale, mille käigus pumbatakse kivimisse suure surve all lisanditega vett, mis kivi purustab ja gaasi välja päästab.

Kildagaasi tootmise kiire areng on USA energiasüsteemi juba põhjapanevalt muutnud, surudes alla hindu ning inspireerides ettevõtteid investeerima tehastesse, mis võimaldavad toota ülijahutatud veeldatud maagaasi, mida on võimalik tankeritega Euroopasse või Aasiasse eksportida.

EIA prognoosib, et aasta keskmine gaasi tootmishind jääb kuni aastani 2022 alla 5 dollari tuhande kuupjala eest.

Võrreldes jaanuarikuiste futuuride hinnaga (vastavalt 4,2 dollarit) tähendab see väga väikest tõusu.

Madalad gaasihinnad muudavad aga majanduslikult raskemaks põhjendada investeeringuid tuuma- ja tuuleenergiasse, kuna tõstavad gaasi põletamise abil toodetud elektri konkurentsivõimet ja hoiavad elektrihinnad all.

Hetkel arutlusel olev maksusoodustuste seadus näeb muuhulgas ette subsiidiumite pikendamise taastuvelektri tootmisele 30 protsendi ulatuses projektide maksumusest – kuid vaid üheks aastaks.

Tuule- ja päikeseenergiatööstused on hoiatanud, et kui toetused lõpevad, varisevad investeeringud kokku.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles