Venemaal vahistati spionaažis süüdistatav Eesti ärimees (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vene eriteenistused pidasid eelmisel nädalal spionaažis süüdistatavana kinni Eesti ärimehe Raivo Susi, kelle firma rendib muu hulgas Eesti õhuväele kaht õppehävitajat.

Raivo Susi peeti kinni neljapäeval 11. veebruaril Moskva Šeremetjevo lennujaama transiittsoonis ja toimetati Lubjankale Venemaa Föderaalse julgeolekuteenistuse FSB peakorterisse. Päev hiljem võttis kohus ta kaheks kuuks vahi alla.

Prokuratuur esitas Raivo Susile süüdistuse spionaažis. Tema süüdistusega seotud episoodid leidsid aset aastatel 2004-2007.

Kaitsja peab Susi vahistamise põhjuseks Eesti ja Venemaa vägikaikavedu

Susi kaitsja Anatoli Tolpegin märkis, et pärast kinnipidamist kasutas Susi esialgu määratud advokaadi teenuseid. Umbes nädal aega ei teadnud tema pere toimuvast midagi.

«Praegu on Susi Lefortovo eeluurimisvanglas. Praegu on vara rääkida, mis suuna uurimine võtab, sest menetlustoiminguid ei ole olnud. Kaitse vaidlustas vahi alla võtmise, kuid selle läbivaatamise kuupäeva ei ole veel määratud,» lisas Tolpegin.

Kaitsja sõnutsi lükkab Susi otsustavalt tagasi talle esitatud süüdistused ja arvab, et ta on Eesti-Vene vägikaikaveo ohver.

«Susi leiab, et talle esitatud süüdistused ei ole seotud tema tegevusega, vaid poliitiliste ja diplomaatiliste põhjustega,» selgitas Tolpegin, märkides, et ärimees ei ole keeldunud tunnistusi andmast.

Raivo Susi firma teeb koostööd Eesti õhuväega

Raivo Susi firma Aerohooldus OÜ rendib kaitseväele eelmisest aastast kaht õppehävitajat L-39. Õhuvägi sai Susi firmalt kaks õppehävitajat kätte augustis ning leping lennukite rentimiseks kestab neli aastat. Õppehävitajatel relvastust peal ei ole ja kaitsevägi kasutab neid sihitajate ja taktikaliste tulejuhtide väljaõppeks.

Ametkonnad juhtunust teadlikud

Kaitsepolitsei on teadlik Raivo Susi kinnipidamisest. «Välisministeerium osutab talle vajadusel konsulaarabi,» jäi kapo pressiesindaja Harrys Puusepp napisõnaliseks. Sama kinnitas ka teabeameti peadirektor Mikk Marran.

Ka riigiprokuratuuri pressiesindaja Ilmar Kahro kinnitas, et Eesti kodaniku kinnipidamise kommenteerimine on välisministeeriumi pädevuses.

«Välisministeerium on Eesti kodaniku kinnipidamisest teadlik. Eesti Moskva saatkonna konsul on kodanikuga kohtunud. Oleme olnud kontaktis Raivo Susi lähedaste ja advokaadiga,» kinnitas välisministeeriumi meedianõunik Mariann Sudakov.

Raivo Susiga seotud lennundusettevõtte Aerohooldus juht Rene Porro kinnitas BNSile, et pole kuulnud oma töökaaslase vahistamisest. «Tõttöelda ei ole minu voli Susi tegevusi kommenteerida,» lisas ta BNSi küsimusele, mis äri Susi Venemaal ajas.

Raivo Susi on tegelenud aastaid lennundusäriga

Moskvas kinni peetud ja vahi alla võetud Raivo Susi on ärimees, kes on vahendanud lennukeid idast läände. Susi paneb Venemaalt toodud lennukitele külge lääne raadiosaatjad ning vahetab kulunud osad.

Praegu paistab äriregistrist, et tal on osalus Laki Autos ning Musketis, mis vahendab lennukeid. Samuti on äriregistris temaga seotud õhusõidukite remondiga tegelev Aerohooldus.

Musket tegeleb idast lennukite maaletoomisega, paneb külge läänest tulnud osad ja müüb seejärel lennukid edasi. Varasematest artiklitest selgub, et kollektsionäärist ostja leitakse välismaalt, kuid Susi ise on jäänud oma tegevuse suhtes salatsevaks.

2014. aastal teenis Aerohooldus 658 578 eurose käibe juures 1162 eurot kasumit. Musketi müügitulu oli 420 252 eurot, kahjum oli 21 586 eurot. S.V. ärigrupi ehk Laki Auto müügitulu oli ligi 1,9 miljonit eurot, kahjum aga 54 510 eurot.

Kinnisvara omab Susi tagasihoidlikult – tal on 5801 ruutmeetri suurune tootmismaa Väike-Sõjamäe tänaval, selle peal on 60 000-eurone hüpoteek Sergei Rezanovi kasuks.

Raivo Susi äripartner, Laki Auto osanik Sven Valdmaa ütles Postimehele, et tal on Susiga ühine ettevõtlus.

«Minul ei ole Venemaal mingisuguseid ärisid olnud ning ma ei oska ka Raivo tegevust muudes valdkondades kommenteerida. See, et Moskvas heidetakse talle ette mingisugust kümne aasta tagust aega, näitab, et tegemist on välja imetud teemaga, kus põhjused pole need, mida välja paista tahetakse lasta. Sellegipoolest ma ise praegu mõtleks väga põhjalikult järele, kui mulle tehtaks ettepanek Venemaale näiteks turismireisile sõita,» rääkis Valdmaa.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles