Michal saatis statistikaäri eelnõu kooskõlastusringile

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taastuvenergia.
Taastuvenergia. Foto: Toomas Huik

Majandus- ja taristuminister Kristen Michal saatis täna justiitsministeeriumile kooskõlastamiseks elektrituruseaduse muutmise eelnõu, mille võimaldatakse nn statistikakaubandust ehk teistele riikidele taatuvenergia kvoodi müüki ning muudetakse taastuvenergia toetuste skeemi.

«Vastavalt valitsuses arutatule on uues eelnõus kirjas ka regulatsioonid statistikakaubanduseks, millega on Eestil võimalik teenida aastas kümnetes miljonites eksporditulu teistele EL riikidele taastuvenergia statistikat müües,» ütles Michal pressiteate vahendusel.

Majandusministeeriumi teatel looks statistikakaubandus, mille toore on metsajäätmed ja väheväärtuslik puit, maaülikooli arvutuste kohaselt aastast 2017 üle 2300 uue töökoha metsandussektoris.

«Leppisime valitsuses samuti kokku, et enne iga potentsiaalset tehingut vaatame üle ka selle tehingu mõju Eesti toormeturule,» ütles Michal. «Kindlasti on oluline teada, et Eesti tarbija statistikakaubanduse teostamiseks toodetud taastuvenergia eest täiendavaid kulusid ei kanna.»

Ministeeriumi teatel on uues eelnõus planeeritud ka üleminek olemasolevalt taastuvenergia tasude skeemilt uuele nii, et arvestatakse tootjate investeeringute tegemisel valitsenud ootustega ning samas välditakse, et praeguse madala energiahinnaga suureneks taastuvenergiatasudest makstav toetus.

«Madalate elektrienergia hindade tõttu kujuneks eelnevalt välja töötatud turuhinnaga seotud toetusmudeli puhul väljamakstav toetus suuremaks kui praegu kehtiv skeem seda ette näeb. Seega on mõistlik jätta olemasolevatele tootjatele skeem samaks, kuid uus vajaminev taastuvenergia hankida läbi konkurentsile avatud vähempakkumiste. Varasema toetuskeemi osas toimub selle järkjärguline lõppemine alates aastast 2018,» ütles Michal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles