Venezuela tõstis kütuse hinda 60 korda (1)

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autoomanikud ummistasid eile Venezuela pealinna Caracase tanklaid, et veel viimast päeva odavat kütust tankida.
Autoomanikud ummistasid eile Venezuela pealinna Caracase tanklaid, et veel viimast päeva odavat kütust tankida. Foto: MARCO BELLO / REUTERS

Naftatootjate esikümnes olev Venezuela tõstis tänasest üle kahe kümnendi muutumatuna püsinud mootorikütuse hinda. Uus hind on vanast üle 60 korra kallim, kuid siiski endiselt maailma odavaim.

Seni maksis pliivaba bensiini liiter Venezuelas 0,097 bolivari, tänasest on liitri hind 6 bolivari. Arvestades, et vabaturul maksab üks euro viimase kursi järgi 226 bolivari ehk teisipidi on üks bolivar võrdne 0,44 eurosendiga, tõusis bensiiniliitri hind 0,04 eurosendilt 2,64 eurosendile.

Venezuela subsideerib kütusehindu, kuid üle mõistuse odava kütusehinna juured on siiski inflatsioonis, mis on kahe aastaga kahandanud rahvusvaluuta väärtust näiteks USA dollariga võrreldes 98 protsenti. Bolivari vaba vahetuskurss on kukkunud, aga kütusehinnad on ikka püsinud samal tasemel, kuhu need 1989. aastal tõsteti. 1989. aasta kütusehinna tõus tõi endaga kaasa suured rahvarahutused ja sillutas lõpuks ka sotsialistile Hugo Chavezile tee võimule.

«Olles silmitsi kuritegeliku ja kaootilise inflatsiooniga, mis algas mõni aeg tagasi, peame rakendama riigi jõudu, kontrollida ja reguleerida turge,» vahendas Venezuela presidendi Nicolas Maduro sõnu Bloomberg.

«Venezuela bensiin on maailma odavaim,» ütles Maduro bensiinihinna tõusust teatades. «See on vajalik meede. Ma võtan vastutuse.»

Aastas kulub riigiettevõttel PDVSA kütusehinna subsideerimiseks üle 15 miljardi dollari. Samal ajal on Venezuela hädas odavneva naftaga, mis annab lõviosa riigi ekspordist ja eelarvetulust.

Venezuela valitsus on ka kiirendanud uute bolivaride trükkimist, et eelarvekuludeks raha leida, kiirendades sedakaudu tagant aga ka inflatsiooni. Eelmises septembris näiteks tõusis hinnaindeks riigis 141 protsenti. Tänavuseks inflatsiooniks ennustab IMF 720 protsenti.

Barclays' panga analüütikute hinnangul aitaks Venezuela riigieelarvet uppumisest päästa rahvusvaluuta kiire ja järsk devalveerimine, elektri ja kütusehindade subsideerimise kärbe ning kulutuste vähendamine. Kütusehinna subsideerimist riik nüüd vähendas, lisaks devalveeriti äsja mingil määral ka valuutat: ametlikku keskpanga vahetuskurssi USA dollariga tõsteti 6,3 bolivarilt kolmandiku ehk kümne bolivarini. Ametlik kurss näiteks määrab, mis hinnaga PDVSA naftamüügiga teenitud dollarid bolivarideks vahetada saab, seega leevendab otsus ka riikliku naftatootja olukorda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles