Euroopa Liidu leping läheb muutmisele

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ELi riigijuhid eisel kohtumisel Brüsselis.
ELi riigijuhid eisel kohtumisel Brüsselis. Foto: SCANPIX

ELi juhid leppisid eile õhtul kokku alalises euroala päästefondis, mille rajamine nõuab Lissaboni lepingu muutmist.


Vastavalt kokkuleppele asendaks alaline nn stabiilsusmehhanism euroala ajutise 750 miljardi euro suuruse päästefondi aastal 2013. Uues mehhanismis tuleks osa päästetavate riikide võlgade restruktureerimise kuludest kanda erasektori laenuandjatel, seda viisil ja ulatuses, mis lepitaks kokku iga üksikjuhtumi puhul eraldi, vahendasid välisagentuurid.

Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso kiitis kokkulepet ja ütles, et riigijuhid peavad nüüd oma sõnad teoks tegema.

Diplomaatide kinnitusel tähendab mehhanismi rajamine kahe lause lisamist Lissaboni lepingusse. Nende lausete sõnastuses pole veel kokku lepitud.

ELi ametnike väitel on võimalik lepingumuudatus heaks kiita lihtsustatud viisil. See peaks vältima rahvahääletusi ja kauplemist, mis pikka aega takistasid Lissaboni lepingu jõustumist.

Tänavu on ELi ajutisest päästefondist abilaenu saanud Kreeka ja Iirimaa. Finantsturud on aga mures ka teiste suurtes võlgades riikide, eriti Portugali ja Hispaania pärast

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles