Iraan ei kavatse naftatootmise mahtu külmutada

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puurplatvormid Iraani Soroushi naftaväljal Pärsia lahes.
Puurplatvormid Iraani Soroushi naftaväljal Pärsia lahes. Foto: Raheb Homavandi / Reuters

Iraan teatas täna, et võtab jäiga kursi naftatoodangu mahu külmutamise teemal peetavatel läbirääkimistel, sest tahab viia oma tootmismahu samale tasemele kui see oli enne sanktsioonide kehtestamist.

«Iraanilt tootmise mahu külmutamist nõuda pole loogiline. Kui Iraanile kehtisid sanktsioonid, tõstsid mõned teised riigid tootmismahtu ja nemad põhjustasid ka hinna kukkumise,» ütles Mehdi Asali, Iraani saadik naftat eksportivate riikide organisatsioonis OPEC, ajalehele Shargh. «Kuidas nad nüüd ootavad, et Iraan teeks koostööd ja maksaks selle eest?»

Venezuela, Iraagi ja Katari naftaministrid Eulogio Del Pino, Adel Abdel Mahdi ja Mohammad bin Saleh al-Sada sõitsid täna Teherani, et kõneleda oma Iraani kollegi Bijan Zanganehiga tootmismahu külmutamisest. Saudi Araabia ja Venemaa osalusel plaanitav tootmismahu külmutamine jätaks naftatootjate tootmismahu jaanuari tasemele. Kuid Saudi Araabia seisukoht on, et kõik teised suuremad tootjad peavad plaaniga kaasa tulema, teatas Reuters.

«Oleme korduvalt öelnud, et Iraan suurendab oma tootmismahtu nii kaua kuni saavutatakse sanktsioonide-eelne tase,» ütles Asali.

Enne 2012. aastat eksportis Iraan ligi 2,5 miljonit barrelit toornaftat päevas, sanktsioonide ajal aga ainult 1,1 miljonit barrelit. Reutersi andmeil oli Iraani toodang detsembris 2,9 miljonit barrelit päevas.

Iraan on USA (rahvusvahelise energiaagentuuri IEA statistika kohaselt keskmine tunamullune toodang 11,9 miljonit barrelit päevas), Venemaa (10,9 miljonit barrelit päevas), Saudi Araabia (9,5 miljonit barrelit päevas), Kanada (4,3 miljonit barrelit päevas), Hiina (4,2 miljonit barrelit päevas) ja Iraagi (3,3 miljonit barrelit päevas) järel tootmismahult seitsmes maailma naftatootja.

Iraani keskmine aastatoodang oli tunamullu IEA andmeil 2,8 miljonit barrelit päevas, samas suurusjärgus Araabia Ühendemiraatide, Venezuela, Mehhiko ja Brasiiliaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles