Eurosaadikud: Ikea maksudest kõrvalehiilimine ulatub miljardini

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ikea pood Soomes.
Ikea pood Soomes. Foto: Liis Treimann / Postimees

Euroopa parlamendi roheliste/EFA saadikurühma tellitud raporti kohaselt on rahvusvaheline mööblimüüja Ikea viilinud Euroopas kuue aasta jooksul maksude tasumisest kokku vähemalt miljardi euro ulatuses.

Eelmise nädala lõpus avaldatud ja Euroopa Komisjonile saadetud raporti kohaselt on Ikea loonud keeruka skeemi, mille abil välditakse suurema osa sissetuleku maksustamist.

Ikea poed üle maailma maksavad Hollandis registreeritud ettevõttele kaubamärgi kasutamise eest litsentsitasu. Aastatel 2009-2014 kogutud litsentsitasu maht ulatus raporti kohaselt 14,8 miljardi euroni ning 84 protsenti sellest pole maksustatud. Raporti autorite hinnangul kanditakse suurem osa sellest litsentsitasust Ikea Hollandi ja Luksemburig firmadest välja Liechtensteini ja teistesse maksuparadiisidesse.

Raporti autorite sõnul ei topi komisjoni jaanuaris avaldatud maksudest viilimisega võitlemise pakett Ikea kasutatavaid maksuseaduste auke kinni ning vajaks seetõttu tõsist täiendamist.

Hiljuti nõudis Euroopa Komisjon Starbucksilt ja Fiat Chryslerilt kummaltki 30 miljonit eurot lisaks makse. Pooleli on uurimine Apple'i maksupõiklemise kohta Iirimaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles