Nafta hind rallib jälle

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftakauplejad New Yorgi kaubabörsil.
Naftakauplejad New Yorgi kaubabörsil. Foto: SCANPIX

Nafta hind läks täna hommikul taas suurele tõusule, pärast seda kui tuli teade, et Venemaa ja Saudi Araabia naftaministrid plaanivad täna pärastlõunal kohtuda Kataris, et arutleda naftatoodangu üle.

Nafta hind hüppas hommikul uudise peale umbes neli protsenti – Brenti nafta 34,72 dollarini ja WTI 30,71 dollarini barrel.

Alates 2014. aasta juunist on nafta hind kukkunud 70 protsenti ning see võib jääda madalaks pikaks ajaks, juhul kui tootmine drastiliselt ei vähene. Suuremad tootjad, nagu Naftat Eksportivate Riikide Organisatsioon (OPEC), aga ka Venemaa ja USA ei soovi tootmist vähendada, sest nad soovivad oma turuosa hoida.

„Saudi Araabia ei ole aldis tootmist vähendama taastamaks nõudluse ja pakkumise tasakaalu, kuid on nõus seda kaaluma juhul kui teised tootjad ühinevad sellega,” kirjutas investeerimispank ANZ Research klientidele.

Rahvusvahelise Energiaagentuuri andmetel kahaneb nõudluse kasv ilmselt 1,2 miljoni barrelini ööpäevas võrrelduna 1,6 miljoniga 2015. aastal.  Ehkki nõudlus kahaneb, on nii OPECi kui ka Venemaa toodang suur. Venemaa toodang kasvas rekordilise 10,8 miljoni barrelini ööpäevas, kirjutab The Wall Street Journal. OPECi toodang kasvas 280 000 barreli võrra 32,63 miljoni barrelini päevas. Toodangut on kasvatanud Iraan, Saudi Araabia ja Iraak.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles