Norra kaalub gaasijuhet Arktikast Euroopasse

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arktika.
Arktika. Foto: SCANPIX

Norra teatel osutavad Euroopa Liidust lähtuvad signaalid gaasi kaalukusest energiaallikana sellele, et Barentsi merest võiks tõmmata Euroopasse gaasitoru.

«Meile Euroopa liidust laekuvad signaalid rõhutavad selle võimalikkust,» ütles Bloombergile Norra nafta- ja energiaminister Tord Lien. «Aga meil ei ole veel täit ülevaadet Barentsi mere ressurssidest – me peame selle kaardistama.»

«Selget signaali» gaasi tähtsuse kohta taotles Norra jaanuaris, mil kirjutas antud teemal kliimavolinik Miguel Arias Canetele.

Läinud nädalal leidis Brüsselis aset Euroopa Liidu ja Norra energiakonverents, kus Canete kinnitas, et maagaas jääb oluliseks osaks Euroopa Liidu «energisegust». Ühtlasi nimetas ta Norrat usaldusväärseks ja stabiilseks partneriks.

Alanud nädalal ootab Norra Euroopa Komisjonilt kinnitust, et gaas võib mängida olulist rolli heidete vähendamisel ning et blokk keskendub uue infrastruktuuri vajadusele.

Eelmisel aastal Euroopasse gaasi eksportimisega rekordi püstitanud Norral on kasutamata veel kaks kolmandikku ressurssidest. Ligikaudu pooled avastamata varudest arvatakse peituvat Barentsi meres.

Norra valitsus on kaalunud nii gaasi veeldamist transpordiks laevadega kui torujuhet otse Euroopa turgudele.

Norra on Euroopa suurim gaasitarnija pärast Venemaad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles