Kreeka ja Soome: Euroopa punased laternad (1)

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka farmer traktoriga protestiks pensionireformi vastu Türgi piiripunkti blokeerimas. Reformidest ja protestidest räsitud Kreeka majandus on jätkuvalt ELi punane latern.
Kreeka farmer traktoriga protestiks pensionireformi vastu Türgi piiripunkti blokeerimas. Reformidest ja protestidest räsitud Kreeka majandus on jätkuvalt ELi punane latern. Foto: SAKIS MITROLIDIS / AFP

Täna avaldatud Eurostati neljanda kvartali majanduskasvu eelhinnangu kohaselt on Euroopa Liidus kaks riiki, kus majandus ei kasva: Kreeka ja Soome.

Kreeka sisemajanduse kogutoodang (SKT) langes mulluse neljanda kvartaliga võrreldes 1,9 ja Soome SKT 0,2 protsenti.

Olemasolevate andmete kohaselt kasvas SKT neljandas kvartalis aastaga euroala riikidest enim Slovakkias ja Hispaanias, vastavalt neli ja 3,5 protsenti. Järgnesid Küpros ja Läti vastavalt 2,7 ja 2,6 protsendiga.

Kogu ELi riikide arvestus ületas majanduskasv aasta lõpus kolme protsendi taset veel ka Poolas, Rumeenias ja Bulgaarias.

Kaheksa riigi, sh senise euroala majandusveduri Iirimaa kohta pole Eurostatil veel andmeid.

Eesti jäi oma 0,9 protsendise SKT aastakasvuga tagantpoolt kolmandaks.

Eelmise kvartaliga võrreldes kasvas aga Eesti majandus Euroopa Liidus enim: 1,2 protsenti. Miinuspoolel olid endiselt Soome ja Kreeka, vastavalt 0,1 ja 0,6 protsendi suuruse majanduslangusega.

Kogu euroala majandus kasvas neljandas kvartalis aastavõrdluses 1,5 ja kvartalivõrdluses 0,3 protsenti. Kogu ELi tulemus oli pisut parem: aastakasv 1,8 ja kvartalikasv 0,4 protsenti.

Võrreldes mulluse teise ja kolmanda kvartaliga andis nii kogu ELi kui ka euroala majanduskasv pisut kasvukiiruses järgi: neljanda kvartali kasv jäi eelmistele kvartalitele 0,1 protsendipunktiga alla.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles