EVEA pakub lahendusi tööjõu hoidmiseks

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EVEA president Kersti Kracht.
EVEA president Kersti Kracht. Foto: Albert Truuväärt

Tööjõu hoidmiseks on vaja alandada tööjõumakse ning teha pankade teenused ettevõtetele soodsamaks, teatas väike- ja keskmiste ettevõtete assossiatsioon (EVEA).

Tööjõu viimane statistika näitab, et tööpuudus enam ei vähene. Seega uusi töökohti juurde ei looda. 

Olulisim, millega valitsus peab hakkama EVEA hinnangul kohe tegelema, on tööjõumaksud. Kõik mõistavad, et ettevõtete sulgemine ei ole tingitud meie halvast ilmaolust vaid ikka seetõttu, et suur osa ettevõtte käibevahenditest kulub tööjõu maksude peale. See on olulisim takistus töökohtade säilitamisele ning uute töökohtade loomisele, leiab organisatsioon. 

EVEA teeb ettepanekud rakendada järgnevad meetmed koheselt suurendamaks ettevõtete konkurentsivõimet ning peatamaks investorite lahkumine Eestist. Tegevusetus täna toob kindlasti kaasa uue majanduskriisi.

  • Kaotada ära sotsiaalmaksu miinimumkohustuse nõue. Sellega muudame tööjõuturu oluliselt paindlikumaks ja aitame luua uusi töökohti.
  • Tagada väikeettevõtetele juurdepääs kapitalile konkurentsvõimeliste intressimääradega. Aitame kaasa ettevõtte arengule. Kehtestada krediidiasutustele viiviste maksimummäär ka ettevõtluslaenudele.
  • Vabastada miinimumpalk tulumaksust. See jätab inimestele rohkem raha kätte ning aitab elavdada siseturgu.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles