Rootsi keskpank langetas intressimäära -0,5 protsendini

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi keskpanga Riksbanki peahoone Stockholmis.
Rootsi keskpanga Riksbanki peahoone Stockholmis. Foto: SCANPIX

Rootsi keskpank Riksbank teatas täna otsusest langetada baasintressimäära veel 0,15 protsendipunkti võrra -0,5 protsendini, et toetada inflatsioonieesmärgi saavutamist.

«Majandus jätkab tugevnemist, kuid inflatsioon on 2016. aastal oodatavalt nõrgem kui varem prognoositud,» teatas Riksbank. «Seega kestab madala inflatsiooni periood kauem. See suurendab riski, et usaldus inflatsioonieesmärgi suhtes nõrgeneb ning et inflatsioon ei lähene oodatult eesmärgile.»

Seatud eesmärgi – tuleval aastal kaheprotsendise inflatsioonini jõudmise – toetuseks otsustas keskpank baasintressimäära alandada eelmise aasta lõpus seatud -0,35 protsendilt -0,5 protsendile.

«Maailma majanduse arengute osas on ebakindlus endiselt suur, inflatsioon on madal ja mitu keskpanka teostavad veelgi ekspansiivsemat finantspoliitikat. Rootsi finantspoliitika peab sellega arvestama,» kommenteeris Riksbank. «Vastasel juhul võib krooni vahetuskurss tugevneda kiiremini kui ennustatud, mis omakorda raskendaks inflatsiooni kiirendamist ja selle kahe protsendi juures stabiliseerimist.»

Riksbank teatas samuti, et on valmis baasintressi veelgi allapoole tooma, juhul kui oht inflatsioonieesmärgile kasvab. «Riksbank analüüsib ka, kas praeguse operatiivse finantspoliitika tuleks rakendada teisi meetmeid, mis võimendavad intressimäära langetust,» teatas pank. See tähendab, et keskpank kaalub valitsuse võlakirjade ostu, aga ka sekkumist valuutaturul krooni liigkiire tugevnemise takistamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles