Poola pitsitab panku

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šveitsi frankides võetud laenude tagasimaksete kallinemise vastu protestivad Poola kodulaenuvõtjad.
Šveitsi frankides võetud laenude tagasimaksete kallinemise vastu protestivad Poola kodulaenuvõtjad. Foto: AGENCJA GAZETA / REUTERS

Poolas tegutsevad suurpangad seisavad silmitsi riikliku uurimisega Poola klientide teenustasude osas.

Laenuandjad nagu Santanderi, Deutsche Banki, ING ja Raiffeiseni Poola filiaalid on allutatud värsketele maksudele ja regulatsioonidele, millega uus konservatiivne valitsus proovib ohjeldada valdavalt välismaalt kontrollitud tööstusharu ning leida lisaraha sotsiaalkulutusteks.

Eile kutsuti riigi suurimate pankade tegevjuhid parlamenti, kus neid hoiatati neile tekkinud kulutuste suunamise eest klientide kraesse, kirjutab Financial Times.

«Paljud pangad on juba teatanud teenustasude tõstmisest või on neid juba tõstnud,» ütles parlamendi rahanduskomisjoni esimees Andrzej Jaworski. «Me ei ole rahul tasude tõstmise põhjendustega.»

Pankade teenustasude tõstmine tulenevalt kulude kasvust on Poola uute maksuseaduste alusel keelatud.

«Pankade teatud tegevused on tekitanud kahtlusi,» ütles uurimises osaleva Poola tarbijakaitse asepresident Bernadette Kaszrelan- Świetlik. «Algatasime selle uurimise, et jõuda selgusele nende tasude eesmärgis.»

Kaheksa panga tegevjuhte ja teisi juhtivtöötajaid grilliti eile rahvaesindajate ja regulaatorite poolt kolm tundi ühes Poola parlamendihoone pisikeses ja ilma õhukonditsioneerita toas.

Ühtlasi hoiatati pankureid, et vara viimine välismaale maksudest hoidumise eesmärgil oleks «Poola rahva suhtes ebaõiglane», aga ka potentsiaalselt «ebaseaduslik ja karistatav.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles