Luman: maksude avalikustamine on mitmel põhjusel hea (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaubandus-tööstuskoja juhatuse esimees Toomas Luman.
Kaubandus-tööstuskoja juhatuse esimees Toomas Luman. Foto: Urmas Luik

Makstud maksude edetabel on kasulik mitmel põhjusel, selgitas maksde avalikustamise ideega lagedale tulnud Kaubandus-Tööstuskoja juht Toomas Luman.

Kui makstud maksude numbrid on avalikud, siis aitab see kaasa ettevõtjatevahelisele sotsiaalse kontrolli tekkimisele. «Ma olen sügavalt veendunud, et ainult administratiivsed meetmed ei aita maksukogumisele kaasa,» ütles Luman, kelle sõnul on sotsiaalne kontroll sellistes küsimustes äärmiselt oluline. Sotsiaalne kontroll parandab aga maksukogumise pilti veelgi.

Peaministri tunnustus maksumaksjatele on Lumani arvates vajalik. «Kohati jääb ka ajakirjandust jälgides minul isiklikult mõnel perioodil vahel tunne, et ettevõtja ja kurjategija on sünonüümid,» sõnas ettevõtja. Ta märkis eriti oluliseks, et ei ole toodud välja vaid riigi suurimaid maksumaksjaid, ent iga maakond eraldi.

Maapiirkondades on küll töökohad vähenemas, ent Lumani arvates oleks seal vajalik omavalitsustele maksuraha anda mitte vaid inimese elukoha, vaid ka töökoha järgi. Sel juhul oleks omavalitsus palju enam huvitatud infrastruktuuri arendamisest ning koostööst ettevõtjatega. «Täna, tõesti, omavalitsus on huvitatud elukohtadest, aga mitte töökohtadest,» leidis ta.

Ta ütles, et kuigi Lätis on suurem riik, suurem elanikkond ja ka suurem käibemaksumär, kogub Eesti summaliselt rohkem käibemaksu. Ning kui praegu on vaja deklareerida alates 1000 eurostelt tehingutelt käibemaks, siis tulevikus võiks seda teha juba ühe euro puhul.

Teine põhjus oli see, et ühiskonnas ei teata maksude statistilist pilti. «Tekivad sellised kummalised, ka ajakirjanduses vahel laineid löövad sõnumid, näiteks, et pangad teenivad kasumit ja makse ei maksa,» sõnas Luman, lisades, et nüüd on näha, et pangad on ühed suuremad maksude maksjad.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles