Hispaania laenuintressid laes

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaani peaminister Jose Luis Rodriguez Zapatero.
Hispaani peaminister Jose Luis Rodriguez Zapatero. Foto: PAUL WHITE/AP

Hispaania riigivõlakirjade intressid tõusid eile euroajastu rekordtasemete lähistele, kuna finantsturgudel võttis võimust mure, et bloki suuruselt neljas majandus võib siiski olla sunnitud kriisiabi paluma.

Hirm vallandus pärast seda, kui Hispaania valitsusel õnnestus küll lühiajaliste võlakirjade abil 2,51 miljardit eurot kokku saada, kuid intresse tuli maksta üle protsendi rohkem kui vaid kuu aega tagasi.

Hispaania müüs 12-kuulisi võlakirju 3,45- ja 18-kuulisi võlakirju 3,72-protseniliste tootlustega. Novembris olid tootlused vastavalt 2,36 ja 2,65 protsenti.

10-aastaste Hispaania võlakirjade tootlused kerkisid 5,54 protsendi peale, vahe Saksa võlakirjadega käis ära 2,57 protsendi tasemel – jäädes alla 30. novembril püstitatud rekordilisele 2,98 protsendile.

«Hispaania on jätkuvalt suur murelaps. Oht, et turg Hispaania suhtes usalduse kaotab, on reaalne,» ütles Evolutioni strateeg Elisabeth Afseth.

«Näib, et Euroopa Keskpank ei taha nende võlakirjaturu toestamiseks sekkuda. Ja seda, et Brüssel sel nädalal tippkohtumisel mingid lahendused leiaks, ei tasu eriti oodata,» ütles ta.

Märkimist väärib ka see, et Belgia riigivõlakirjade tootlused hüppasid kuue kuu rekordtasemele – 4,06 protsenti – pärast seda, kui Standard & Poor's riigile reitinguhoiatuse andis.

S&P andis Belgia AA+ krediidireitingule negatiivse väljavaate ja ütles, et reitingulangetus võib tulla kuue kuu jooksul, kui riik ei suuda pärast juunikuiseid valimisi valitsust moodustada.

Kõigele vaatamata sai Belgia kolmekuuliste ja aastaste võlakirjade müügiga üsna edukalt kokku 2,4 miljardit eurot.

Hispaania kõrgete laenuintresside varju jäi aga see hea uudis, et riigi pankade sõltuvus Euroopa Keskpanga kriisilikviidsusest vähenes ka novembris. Hispaania keskpanga andmetel langes netolaenude summa oktoobrikuiselt 67,9 miljardilt eurolt novembris 61,1 miljardile eurole. Rekord – 130,2 miljardit eurot – pärineb juulikuust.

Homme on Hispaanial kavas müüa 10- ja 15-aastaseid riigivõlakirju. Paljud investorid peavad seda eurotsooni võlakirjaturgude tähtsaimaiks testiks käesoleval nädalal.

Pankurite sõnutsi kaubeldakse pühade lähenedes laisalt ning fondihaldurid üritavad oma raamatupidamisele aastaks joont alla tõmmata. Mis võib aga tähendada seda, et Hispaania oksjon tuleb nigel ja kergitab võlakirjade intresse veelgi.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles