Energiaagentuur nafta hinnatõusuks võimalusi ei näe

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nafta tootmine Bahrainis.
Nafta tootmine Bahrainis. Foto: SCANPIX

Naftahind on eelmise kuu 12-aastasest madalseisust veidi toibunud, kuid suuremat naftahinna tõusu lähiajal küll näha ei ole, öeldakse Rahvusvahelise Energiaagentuuri (IEA) kuuülevaates.

Pigem on risk, et hind võib veelgi langeda, lisas IEA.

Toornafta hind on 2014. aasta juuli 100 dollarilt langenud eelmisel kuul 30 dollarile.

Kui üldiselt tuleb odav nafta kasuks naftat tarbivatele riikidele ja maailma majandusaktiivsusele, siis viimastel kuudel näevad investorid äkitselt selles takistust majandusnõudlusele ning peavad seda turgude suure kõikumise üheks põhjuseks.

Eelmisel kuul langes naftabarreli hind 28 dollarile, seejärel kerkis üle 35 dollari ja praegu on 33 dollari tasemel.

Kuid IEA ei pea hinnatõusu kestlikuks, vaid ajutiseks, mille põhjuseks on vahepeal tärganud naftakartelli OPEC ja sinna mittekuuluvate riikide kokkuleppe lootus. IEA peab nende osapoolte kokkuleppe võimalust väga väikseks.

OPEC-isse mittekuuluvate riikide naftatoodang püsis jaanuaris enam-vähem aastatagusel tasemel. OPEC-i toodang oli sama ajaga 1,7 miljoni barreli võrra päevas kasvanud 32,6 miljoni barrelini päevas.

Ka naftanõudlus IEA prognoosi kohaselt sel aastal eriti ei kasva ja järelikult ei toeta naftahinna tõusu. IEA päevanõudluse prognoos on 95,6 miljonit barrelit päevas.

IEA väljendas kahtlust ka selle suhtes, et USA dollar, milles käib naftaga kauplemine, suudaks tarbimist ergutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles