Fortum jätkab võitlust tuumajaamaloa eest

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loviisa tuumajaam Soomes, kus praegu on kaks töötavat reaktorit.
Loviisa tuumajaam Soomes, kus praegu on kaks töötavat reaktorit. Foto: Wikimedia

Soome energiakontsern Fortum soovib, et järgmise valitsuse programmis mainitakse ära Loviisa kolmas tuumareaktor.

Fortumi tegevjuht Tapio Kuula rääkis ajalehele Turun Sanomat, et Loviisasse kerkiv tuumareaktor asendaks kahte reaktorit pärast nende seiskamist.

Loviisa kahe töötava reaktori tegevusload lõppevad vastavalt 2027. ja 2030. aastal.

Fortum jäi kevadel ilma oma tuumajaamaloast ja otsib väljastpoolt Soomet ning Rootsit omale koostööhankeid tuumajaamade ehitamiseks, ekspluatatsioonis hoidmiseks ja võimsuse suurendamiseks.

Kontsern teatas novembri lõpus koostöölepingu sõlmimisest Vene tuumaenergiakontserni Rosatomiga. Varsti pärast seda teatas ettevõte, et hakkab koos Rosatomi ja Bulgaaria riikliku energiakompaniiga NEK arendama Belene tuumaprojekti Bulgaarias.

Tuumakoostööga tahetakse kindlustada Fortumi spetsialistidele väärikat töökogemust ja arenemisvõimalusi. «Nii suudame arendada oma oskusi ja seda ka Loviisa-3 hanget silmas pidades,» Kuula.

Tuumaenergiaturul kogetakse uut tõusu ja nõudlus näitaks kasvutendentsi üle maailma. Loviisas toodetav tuumaenergia on riiklikult oluline Kagu-Soome põhivõrgu toimimise seisukohast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles