Kütusemüüjate arv tõotab kordades väheneda

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Riigikogu võttis täna menetlusse käibemaksupettuste vastase eelnõu, mis võib kütusemüüjate arvu Eestis kordades vähendada.


Rahanduskomisjoni eile algatatud vedelkütuse seaduse ning sellega seonduvalt teiste seaduste muutmise eelnõu peaks kütusesektori võimalike käibemaksupettuste läbiviijate jaoks muutuma senisest oluliselt vähematraktiivsemaks ning tegema taas võimalikuks võrdse konkurentsi, teatas riigikogu pressitalitus.

Kõigile kütusemüüjatele sätestatakse eelnõu kohaselt minimaalselt 100 000 eurone tagatis. Eelnõuga peaks oluliselt tõhustuma vedelkütuse seadusega sätestatud nõuete sisuline kontroll kütuseturu osaliste üle. See peaks oluliselt parandama käibemaksu laekumist kütuse müügilt, mis võimaldab vähendada riigieelarve puudujääki.

Tagatise algtaseme määramise üks eesmärkidest on vähendada kütusemüüjate arvu, kusjuures ära peaksid kaduma nn «riiulifirmad» ja ka sellised ettevõtted, mis ei ole loodud ettevõtlusega tegelemiseks. Täna tegutseb kütuse valdkonnas suurusjärgus 350 isikut. Nende arv võiks tagatise regulatsiooni rakendumisel väheneda kordades, märgitakse eelnõu seletuskirjas.

«Oleme seisukohal, et külatanklate omanikele ei mõju tagatise sätestamine üldjuhul väljasuretavalt, sest neil on tavaliselt reaalne vara (tankla, ehitised, maa), mida saab krediidiasutuselt tagatise saamiseks pandiks esitada,» lisavad eelnõu koostajad. 

Vajadus seadusemuudatuse järele tuleneb tõsiasjast, et aastas jätavad kütuse müügiga tegelevad isikud riigieelarvesse maksmata sadu miljoneid kroone käibemaksu. Riigieelarvesse 2010. aastal prognoositavalt laekumata jääv käibemaksusumma vedelkütuse müügilt on maksu- ja tolliamet andmetel ligi 732 miljonit krooni.

Kehtiva vedelkütuse seadusega sätestatud nõuded kütuse müüjatele ning nende nõuete sisuline kontroll on eelnõu algatajate hinnangul seni olnud ebapiisavad. Kuigi maksu- ja tolliamet saab küsida kütusekäitlejatelt käibemaksutagatist kehtiva käibemaksuseaduse alusel on praktikas enamik kütusekäitlejaid tagatise esitamata jätnud, sest tagatise esitamata jätmine ei ole registripidajale aluseks kütuse müüja registreeringu peatamiseks või kehtetuks tunnistamiseks, tõdetakse seletuskirjas.

Kava kohaselt jõustub seadusemuudatus järgmise aasta 1. aprillil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles