Gazpromi jäikus sundis leedukaid Norrast gaasi ostma (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veeldatud gaasi (LNG) tanker Arctic Princess Statoili LNG tehases Melkøyas Norras.
Veeldatud gaasi (LNG) tanker Arctic Princess Statoili LNG tehases Melkøyas Norras. Foto: Allan Klo / Statoil

Leedu gaasiimportija Lietuvos Duju Tiekimas (LDT) ostab poole gaasist tänavu Norra Statoililt, sest Venemaa gaasikontsern Gazprom oli kõnelustel jäik ja pakkus gaasi ebasoodsa hinnaga, ütles LDT tegevjuht Mantas Mikalajunas.

Gazprom pakkus uut gaasihinna kujundamise valemit, mis muudab gaasi hinna väga sõltuvaks naftahinnaindeksist, selgitas ta.

LDT-l jäi eelmisel aastal lõppenud lepingu kohaselt Gazpromilt ostmata 300 miljonit kuupmeetrit, mille ostmine esimeses kvartalis jätkub. Samuti ei välista LCT juht Gazpromiga koostööd tulevikus.

"Ootame Gazpromi oksjoneid ja muid võimalusi. Teeme oma valikud parimate tingimuste alusel," ütles Mikalajunas.

Leedu riigifirmale Lietuvos Energija kuuluv gaasitarnija LDT teatas täna, et on sõlminud Statoiliga gaasitarne kokkuleppe. Kokkuleppe kohaselt müüb Statoil ettevõttele enam kui poole aastasest gaasivajadusest ehk ligikaudu 300 miljonit kuupmeetrit.

Seni on ainus Statoililt gaasi ostnud Leedu ettevõte gaasikaupleja Litgas. Peagi kavatseb Norra firmalt gaasi ostma hakata ka väetisetootja Achema, üks Leedu suuremaid gaasitarbijaid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles