Hinnad on langenud juba kaks ja pool aastat

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liiklus Järvevana teel
Liiklus Järvevana teel Foto: Eero Vagamägi

Tarbijahinnaindeks alanes jaanuaris võrreldes 2015. aasta detsembriga 0,1 protsenti ning võrreldes eelmise aasta jaanuariga 0,6 protsenti, teatas statistikaamet. Tarbijahinnaindeks on langenud alates 2013. aasta juunist. Selle ajaga on hinnad odavnenud kokku 2,7 protsenti.

Jaanuaris alandas hindu kõige enam transpordi odavnemine.

Kaubad olid 2015. aasta jaanuariga võrreldes 0,5 protsenti ja teenused 0,7 protsenti odavamad.

Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta jaanuariga võrreldes langenud 2,8 protsenti ja mittereguleeritavad hinnad tõusnud 0,1 protsenti.

2015. aasta jaanuariga võrreldes mõjutas tarbijahinnaindeksit enim transport, mille mõjust poole andis 7,2 protsenti odavnenud mootorikütus. Suuremat mõju indeksile avaldas veel 11,6 protsenti odavnenud soojusenergia ja 8,7 protsenti odavnenud piim, piimatooted ja munad. Aastataguse ajaga võrreldes oli suurem mõju indeksile ka alkohoolsetel jookidel, mis on aastaga kallinenud 4 protsenti. Mullu sama ajaga võrreldes on kütustest enim kallinenud kütteõli (25 protsenti) ning odavnenud gaas (18 protsenti).

Möödunud aasta detsembriga võrreldes mõjutasid tarbijahinnaindeksit enim eluasemele tehtavad kulutused: kodudesse jõudnud elekter oli 10,1 protsenti ja üür 5,4 protsenti kallim. Suuremat mõju indeksile avaldas veel transport, kus mootorikütus odavnes kuuga 3 protsenti ning jaanuariks ostetud lennukipiletid olid 15 protsenti odavamad. Samuti toimusid rõivaste ja jalatsite laialdased soodusmüügid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles