Palts alkoholipiirangust: populism hävitab arutelu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mait Palts
Mait Palts Foto: Toomas Tatar

Kuigi perekondade hävimist ei soovi keegi, ei ole alkoholiseaduse puhul piirangud ja keelud alati lahendus, sõnas kaubandus-tööstuskoja juht Mait Palts, kelle sõnul lämmatavad arutelu põhimõttekindlus ja populism.

Oli arvata, et sellisel kujul alkoholiseaduse muudatuste eelnõuga edasiminek on vähetõenäoline. «On äärmiselt kahetsusväärne, et nii olulise teema puhul ei suudeta pidada argumenteeritud dialoogi,» sõnas Palts pressiteates.

Tulemuslik diskussioon arvestab tema sõnul põhjalikku tausta tundmist ja faktide valdamist. Praegune puudujääk protsessis on ka mõjude analüüsi puudulikkus, mida sotsiaalministeerium pole teinud. «See ei ole küpsele, demokraatlikule õigusriigile kohane,» ütles ta.

Palts sõnas ettevõtjate nimel, et seaduse muutmise eesmärgiga on kõik nõus: vähendada inimeste alkoholitarbimist ja ennetada noorte tarbimist. Näiteks on ettevõtjad avaldanud toetust ideele paigutada alkohoolsed joogid kaupluses ülejäänud müügisaalist mõtteliselt eraldatud alale.

«Kuid miks peaks seda eraldama läbipaistmatu vaheseinaga, miks piirata müüki väikepoodides või miks piirata nii drastiliselt reklaami, kui ei ole selge, et sellel oleks eesmärgi saavutamiseks oluline ja tõestatud mõju?» küsis ta.

Kõige suuremaks puuduseks loeb kaubanduskoda antud protsessis seda, et soovitavad muudatused ei aita kaasa soovitud eesmärkide täitmisele, on läbi analüüsimata ning sisuliselt põhjendamata ning seejuures avaldavad ettevõtjatele negatiivset mõju.

«Sageli varjutavad seejuures ka põhimõttekindlus ja populistlikud sammud omakorda argumenteeritud diskussiooni, mida me aga endale lubada ei saa. Loodame, et tänases olukorras õnnestub emotsioonid ja avalikkusega manipuleerimine kõrvale jätta ning jätkata sisukat dialoogi meetmete osas, mis tõesti lähtuvad eesmärgist ja aitavad selleni jõuda,» avaldas Palts. «Keegi ei taha, et alkoholi sõgeda tarbimise tõttu puruneksid perekonnad, juhtuksid avariid ja sureksid inimesed, kuid keelud ja piirangud ei ole alati lahendus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles