Lääs palub lõpetada Hodorkovski tagakiusamine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Hodorkovski teel kohtusse
Mihhail Hodorkovski teel kohtusse Foto: AP / Scanpix

Grupp Lääne poliitikuid on pöördunud Vene presidendi Dmitri Medvedevi poole tungiva palvega lõpetada vangistatud naftamagnaadi Mihhail Hodorkovski tagakiusamine, kelle teise kohtuotsuse ettelugemiseni on jäänud üks päev.

Poliitikud, kelle eestvedajateks on kaks endist Briti välisministrit söör Malcolm Rifkind ja David Miliband ning endine Prantsuse välisminister Bernard Kouchner, ütlevad oma avalikus kirjas, et seitse aastat väldanud kampaania Hodorkovski ja tema äripartneri Platon Lebedevi vastu on «raputanud usaldust Vene õigussüsteemi vastu», kuna «ei ole tegelikult ehitatud seaduslikele alustele».

«Venemaa moderniseerimise veendunud toetajatena ei saa me rahulikult pealt vaadata, kuidas õigusriiki ja inimlikke väärtusi nii avalikult rikutakse ja eiratakse,» seisab kirjas. «Stabiilne ja usaldusväärne partnerlus Venemaaga tuleb kõne alla vaid meie ühiste fundamentaalsete väärtuste austamise ja rakendamise puhul: kui inimõigused on kaitstud, omandiõigus tagatud ning õiglus võidutseb korruptsiooni üle.»

Teravalt sõnastatud üleskutse esitati vaid paar päeva pärast möödunud nädalal asetleidnud Nobeli rahupreemia tseremooniat, kus austati vangistuses viibivat laureaati Liu Xiaobod – ülimalt ärritades Hiina valitsust, mis vastas omalt poolt salvava kriitikaga.

Enne arreteerimist aastal 2003 (väidetava maksupettuse pärast) oli Hodorkovski rikas oligarh, kes ehitas 1990. aastail üles tohutu äriimpeeriumi – mitte niivõrd poliitiline dissident. Samas on teda koheldud viisil, mis on kujunenud poliitilise opositsiooni lämmatamise ja majanduse riigistamise sümboliks Vladimir Putini taktikepi all.

Homme loeb kohtunik ette oma otsuse kohtuasjas, milles Hodorkovskit ja Lebedevi süüdistatakse kogu Jukose poolt ajavahemikus 1998-2003 toodetud nafta varastamises ja kasumi ebaseaduslikus omandamises rahapesu teel.

Söör Malcolm ütles Financial Timesile, et Hodorkovski on nüüdseks juba nii kaua vangis olnud, et «selle taga on raske näha sõltumatut kohtumenetlust».

«Pigem on tegemist presidendi või peaministri poliitilise otsusega meest trellide taga hoida,» ütles ta.

Endine president ja praegune peaminister Putin ei ole näidanud Hodorkovski suhtes ühtegi leebumise märki. Alles oktoobris teavitas ta ühe investorite konverentsi külastajaid «Jukose inimeste peade kohal rippuvatest laipadest».

Kunagine Venemaa suurim naftafirma Jukos aeti pankrotti ja läks seejärel üle riigifirmale nimega Rosneft.

Uute süüdistuste valguses võivad kaks äripartnerit saada kuni 14 aasta pikkuse vanglakaristuse. Kriitikute sõnutsi on kõik välja arvestatud nii, et Hodorkovski – kunagine Putini poliitiline rivaal – viibiks vangikongis veel kaua pärast 2012. aasta presidendivalimisi. Paljud vaatlejad näevad Hodorkovski-vastast kohtukampaaniat kui poliitilist kättemaksu oligarhile, kes rahastas opositsioonilisi parteisid ning tegi lobitööd eraviisiliste naftajuhtmete rajamise nimel.

Homme koondub maailma tähelepanu igal juhul Moskvale, et näha, kas Medvedev on suuteline tagama kohtusüsteemi sõltumatust ning minema teist teed kui Putin – kes peaministrina teoreetiliselt talle alluma peaks, kuigi tegelikkus tugevalt teist pilti näitab.

Avalik kiri tuletab Medvedevile meelde, et teine kohtuistung annab talle võimaluse «demonstreerida, et Venemaal tänaseks tõesti õigusriik valitseb».

Briti praegune välisminister William Hague ei maininud Medvedevile novembrikuisel Moskva-visiidil otseselt Hodorkovskit, kuid väljendas oma muret «karistamatuse ja korruptsiooni kultuuri» pärast, mis kahjustab Vene investeerimiskliimat.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles