Läti leht: eestlased meelitavad Läti maksumaksjad endale

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga linna jõulukuuse tulede süütamine
Valga linna jõulukuuse tulede süütamine Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Viimasel ajal on 15 Läti elanikku end registreerinud piirilinnas Valgas, nad töötavad seal, saavad palka kroonides ning ostavad kõik eluks vajaliku Eestis. Valka linnapea nimetab olukorda skandaalseks, kirjutab Läti leht Latvijas Avīze.

Ajaleht kirjutab, et Valga linnapea Ivar Unt kutsus novembri keskel linnas töötavaid Valka elanikke üles oma tulusid Eestis deklareerima. Täiendavate motivaatoritena nimetas ta odavat ja kvaliteetset arstiabi, erinevaid soodustusi ning ka Lätist madalamat tulumaksu, vahendab Läti majanduslehe Dienas Bizness venekeelne võrguvälljaanne.

Lätimaalaste  jaoks ei ole tõepoolest vähetähtis, et end Eesti maksumaksjaks registreerinud Valka elanikud saavad Valgas tasuta arstiabi. Läti Valka elanikud peavad muidu arstiabi järele sõitma 50 kilomeetri kaugusel asuvasse Valmierasse.

Valka linnapea Karlis Albergs nimetas Eesti kolleegide käitumist ebakorrektseks. Kuigi naaberlinnade juhid kohtuvad erinevateks aruteludeks igal kuul, ei olevat ta eestlaste sellisest initsiatiivist varem kuulnud.

«Valka ei jää küll sellest vaesemaks ja valik jääb inimeste südametunnistusele, kuid rahvusvahelises praktikas võib sellist initsiatiivi hinnata skandaaliks,» lausus Albergs, kelle sõnutsi on olukord inetu: «Sõnades oleme küll üks linna kahes riigis, aga tegelikult on ikka oma särk ihule kõige ligemal,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles