Portugali peaminister raskusi ei näe

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Portugali peaminister José Sócrates.
Portugali peaminister José Sócrates. Foto: SCANPIX.

Portugal pääseb eurotsooni kriisile vaatamata ka edaspidi ligi rahvusvahelistele võlaturgudele, kuna investorid on valitsuse reformide väärtust hindama hakanud, ütleb peaminister José Sócrates.

«Me teeme, mis on vaja teha – kärbime väga tempokalt eelarvepuudujääki, panustades struktuursetesse reformidesse,» ütles Sócrates eile Financial Timesile. «Turud mõistavad seda üha paremini ja paremini.»

Valitsusjuhi rahustavad sõnad kõlasid neljapäevase Euroopa Liidu tippkohtumise künnisel, kus eeldatavasti tulevad arutlusele kooskõlastatud meetmed eurotsooni võlakriisi leviku pidurdamiseks.

Paljud investorid usuvad, et Portugalist saab järgmine doomino, mis kukub. Nad leiavad, et kuna riigil tuleb 2011. aasta keskpaigaks refinantseerida või tagasi maksta 20 miljardi eurone võlasumma, ei jää neil muud üle, kui Kreeka ja Iirimaa eeskujul välisabi paluda.

Sócrates ütles aga, et tema raskusi ei näe.

«Portugalil on olemas kõik vajalikud tingimused, et jätkata turult raha laenamist,» ütles ta. «Panganduskriisi meil pole olnud, kinnisvaramulli samuti mitte. Meie ainuke probleem seisnes selles, et eelarvepuudujääk läks globaalse kriisi tõttu liiga suureks ja seda me parasjagu ka korrigeerime.»

Portugal paneb turumeeleolud proovile juba homme, paisates müüki 500 miljoni euro väärtuses kolmekuulisi riigivõlakirju. Novembris kerkis Portugali laenuvõtmise maksumus euro ajaloo kõrgeimatele tasemetele, kuid on pärastpoole tagasi tõmmanud, kuna Euroopa Keskpank ostis ise suurtes kogustes Portugali võlakirju.

Keskpank ütles eile, et tõstis läinud nädalal riigivõlakirjade ostmise mahtu 2,67 miljardi euro peale. Mis on kõrgeim tase alates juunikuust.

Sócratese sõnutsi nähtub hiljutisest Rahvusvahelise Valuutafondi töödokumendist, et «Portugal konsolideerib eelarvet ja on rakendamas struktuurseid reforme kahes kõige olulisemas valdkonnas».

Ta ütles, et IMFi andmetel tõuseb Portugali sotsiaalsete kulutuste osakaal sisemajanduse kogutoodangust kõige aeglasemalt Euroopas.

IMFi prognooside kohaselt tõusevad Portugali pensionikulutused järgmise 20 aasta jooksul veidi üle 0,5 protsendi SKTst – mis on Jaapani järel aeglaseim kasv arenenud maailmas.

Sócratese sõnutsi on see nii tänu tema sotsialistliku valitsuse poolt teostatud sotsiaalkindlustuse reformidele, mis sidusid pensioniea eeldatava elueaga. Ta ütles, et IMF tõi samuti esile selle, et Portugal on rakendanud kärpemeetmeid võimalikult varakult, mis peaks tagama selle, et eelarve-eesmärgid täidetakse ennetähtaegselt. IMFi dokumendi kohaselt plaanib Portugal kärpida eelarvepuudujääki vahemikus 2010-2020 6 protsendi võrra SKTst.

«Nende erapooletute andmete valguses mõistavad turud üha paremini, et Portugal teeb mis vaja teha ning on eelarvekärbete poolest enamikust maadest ees,» ütles peaminister.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles