Holbrooke ennustas Eesti liitumist euroalaga juba 1998. aastal

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Richard Holbrooke.
Richard Holbrooke. Foto: Haraz N. Ghanbari/AP

Eile hinge heitnud USA üks tuntumaid diplomaate Richard Holbrooke märkis juba 1998. aastal Postimehele antud intervjuus, et Eesti võiks oma hea majandusega euroalaga liituda.

«Kiusasin täna teie keskpanga presidenti, öeldes, et Eesti võiks olla esimene riik, kes ühineb rahaliiduga varem kui Euroopa Liiduga. Eesti vastab rahaliidu tingimustele paremini, kui mõned üheteistkümnest (riigist, kellega rahaliit tõenäoliselt 1. jaanuarist 1999 alustab - toim),» ütles Holbrooke 12 aastat tagasi.

«Teie pangad on selgelt hästi juhitud, kui võrrelda mitmete maailma riikide praeguste pangasüsteemidega, eriti Aasias,» lisas ta.

Holbrooke kohtus 1998. aastal rahandusminister Mart Opmanni ja Eesti Panga presidendi Vahur Kraftiga.

69-aastasele Holbrooke'ile tehti möödunud nädala laupäeval südameoperatsioon, kuna aordis oli rebend.

Alates operatsioonist oli ta kriitilises seisus.

Holbrooke oli president George W. Bushi ajal üks peamisi Afganistani poliitika kritiseerijaid. Praegu võimul oleva presidendi Barack Obama ajal sai temast 2009. aasta jaanuaris Afganistani ja Pakistani erisaadik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles