Eestisse tulvab Vene elekter

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülekandeliinid Pärnumaal.
Ülekandeliinid Pärnumaal. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Nord Pooli elektribörsi Eesti piirkonna hind on täna ja homme keskmiselt kolm korda madalam Soome ja Rootsi tasemest, selle põhjuseks on Balti riikidesse tulvav Vene elekter.

Eesti Energia Energiakaubanduse direktor Margus Vals ütles, et Eesti hinnataset hoiab soodsana piisav elektritootmisvõimsus – töös on nii Narva jaamad kui ka suured koostootmisjaamad kõigi Balti riikides.

«Teine põhjus, mis Eesti hinnapiirkonna hindu hoiab madalana, on elektri sissevool Venemaalt,» ütles Vals.

«Eleringi info põhjal on natuke rohkem kui üle kuu Vene elekter suures mahus vooganud Balti riikidesse. Vene elekter ei lähe otse börsile, aga üle Vene piiri voolanud elektri hulk on vastavuses mujalt Balti riikidest Eestisse müüdava tuleva elektriga,» kommenteeris Vals.

«Läti ja Leedu kauplejad müüvad Vene elektrit edasi Eesti hinna piirkonda,» lisas Vals.

Teisipäeva hommikul kell kaheksa, kui paljud firmad tööd alustavad, maksab elektri megavatt-tund Eestis 62,01 eurot megavatt-tund. Soomes ja Rootsis on sel ajal hind 178,33 eurot megavatt-tund.

Sarnastes suurusjärkudes liigub elektrihind homme terve päeva. Kõige kõrgem tase on homme õhtul kell kuus, kui teisel pool lahte tuleb maksta börsilt ostes 252,35 eurot.

«Põhjamaade on hinnad praegu nii kõrged seepärast, et hüdroreservuaaride tase on oluliselt madalamal tasemel kui mediaanaastal,» kommenteeris Vals.

«Hüdroreservuaaride tase on isegi madalamal tasemel kui mullu, mil hinnad kasvasid Põhjamades üksikutel tundidel üle 1000 euro,» lisas Vals. «Ilm on külm, aga hüdrojaamadel napib vett odavama hinnaga elektri tootmiseks.»

«Soome ettevõtjate konkurentsivõimele elektri kõrge hind kasuks ei tule, elektridefitsiidile peaks leevendust tooma Olkiluoto kolmanda reaktori valmimine,» märkis Vals.

Eesti kodutarbija ja väikeäri kasutab praegu teatavasti reguleeritud hinnaga elektrit, mis maksab umbes 30 eurot megavatt-tund. Seega on siinne hinnatase kaks kuni kuus korda madalam sellest, mis ootab meid elektribörsi täieliku avanemise järel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles