Värske valvekoer: dollar on suures ohus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA dollarid.
USA dollarid. Foto: SCANPIX

USA Föderaalreservi uus valvekoer esindajatekojas Ron Paul ütles, et Ühendriigid on valuutakriisi veerel, mille on põhjustanud keskpanga rahapoliitika. Ta lubas panka põhjalikult auditeerida.

2009. aastal suurt poleemikat põhjustanud keskpanga-vastase raamatu «End the Fed» autor Paul määrati möödunud nädalal kaasvabariiklaste poolt rahapoliitikat valvava finantsteenuste komitee etteotsa.

«Tegelikult kardan ma seda, et kui Fed otsad annab, siis ei sünni see mitte minu plaani järgi vaid katastroofilise dollarikriisi tõttu,» ütles Paul. «Kui see kriis tabab – ja ma usun et ta läheneb – mõjutab ta ka kõiki teisi, kuna dollar on niivõrd oluline valuuta. Ma arvan, et ees on väga väga ohtlikud ajad.»

Päris «kiiret lõppu» Texase kongressman keskpangale teha ei taha. Küll aga on plaanis võtta taas vastu seaduseelnõud, mis võimaldaksid Fedi auditeerida.

Kuigi omal ajal peeti Pauli finantsringkondades veidrikuks, on ta tänaseks nii vasak- kui parempoolsete leeris laialdast poolehoidu leidnud, kuna taotleb igakülgselt läbipaistvust.

USA valitsevad poliitikud on praegu väga uhked finantskriisile antud agressiivse vastulöögi üle ning väidavad, et Föderaalreservi väega algatatud likviidsusprogrammide rodu on Euroopa meetmetest paremaks osutunud.

Kuigi avalikkus on ülimalt skeptiline, on Föderaalreservi president Ben Bernanke ja teisedki keskpanga juhid asunud pikaajaliste intresside langetamiseks tehtud 600 miljardi dollarilise rahasüsti hüvesid avalikult kaitsma ja õigustama.

Möödunud nädalal aga tõusid USA riigivõlakirjade tootlused vaatamata Föderaalreservi manöövrile järsult – muutes hüpoteekide refinantseerimise ja soetamise kallimaks. Pauli nägemuses «on Ameerika rahvas ärkamas ja märkamas», kuivõrd ohtlikku poliitikat keskpank tegelikult ajab.

«Ega keegi sellest tegelikult aru saa, enne kui inflatsioonisurve neid tabab – kui intressimäärad ronivad oluliselt kõrgemale ja hinnad kaasa lähevad. Ja ma arvan, et selles suunas nad juba liiguvadki,» ütles ta.

Paul on rahuliku olemise ja vaikse jutuga inimene. Oma Föderaalreservi-vastastele seisukohtadele vaatamata väitleb ta Bernankega alati viisakalt ning kinnitab, et kui keskpanga presidendiga kongressis «esoteeriliselt» sõnu pilduda, et tule sellest eriti palju head.

Pigem leiab ta, et Austria majanduskoolkond peaks liberaalide lipulaeva Paul Krugmaniga asjalikku debatti pidama. «Las Krugman kaitseb oma kulutage-rohkem-trükkige-rohkem teooriat ning las keegi astub siis esile ja argumenteerib pädevalt, kuidas õigem on,» ütles ta.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles