Piimatööstuse olukord Eestis on stabiilne

Kadri Hansalu
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jogurtiliin Farmi Piimatööstuses.
Jogurtiliin Farmi Piimatööstuses. Foto: Marek Metslaid / Maag Grupp

Kui ülimadal toorpiima hind põhjustab suuri raskusi Eesti piimatootjatele ehk talunikele, siis piimatöösturid ehk piimast valmistoodete tegijad olid rohkem hädas siis, kui toorpiima hind oli väga kõrge.

Eelmise aasta lõpus avaldas maaeluministeerium Eesti piimatöötlemise sektori 2015. aasta üheksa kuu ülevaate, kust selgus, et kui piimatoodang vähenes üheksa kuuga viis protsenti, püsis piimatoodete hulk 2014. aastaga samal tasemel.

Ülevaates tuuakse välja, et tänu odavale toorpiimale ei langenud võrreldes varasema perioodiga töösturite jaoks mitu näitajat.

Piimatööstuse müügitulu vähenes jaemüügis toimunud piimatoodete hinnalanguse tõttu küll üheksa kuuga 16,6 protsenti, kuid kulud vähenesid suisa 19,2 protsenti. Kogukasumit teeniti üheksa kuuga 18,9 miljonit eurot (tegemist ei ole puhaskasumiga). Piimatööstused suunasid raha efektiivsuse suurendamisesse – investeeringuid põhivarasse ehk tehnoloogia- ja tootearendusse tehti 7,9 miljoni euro eest, mida oli suisa 30,3 protsenti varasemast aastast enam.

Piimatöötlemise sektori moodustavad Eestis ligikaudu 25 töötlemisettevõtet ja talu, millest viiendik on suurtööstused ehk kus tööga hõivatuid on 100 või rohkem. 

Swedbanki toiduainetesektori juht Oliver Olt avaldas tänavu jaanuari lõpus heameelt, et hoolimata Venemaa embargost ja Hiina turu tugevast langusest ei ole piimatööstuses tootmine tonnides vähenenud ja Eesti tööstused on teinud tugevat tööd uute turgude leidmisel.

«Eksport püsib stabiilne, kuid kasvu saavutamist takistab asjaolu, et tootmisvõimsused on maksimumilähedaselt koormatud,» märkis Olt. Et Eesti ettevõtete kasumlikkuse kahanemist vältida ja vähendada sõltuvust toorpiima hindadest, vajavad meie ettevõtted Olti sõnul täiendavat võimsust eksporditavate kaupade tootmiseks.

Statistikaameti andmeil on viimasel ajal kukkunud toorpiima müük, kuid suurenenud jogurti, või ja juustu müük Soome, Norrasse, Hollandisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles