Venemaa räägib naftaturgu üles, ise aina rohkem tootes (4)

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ekskavaator valmistab ette uue naftapuurtorni alust Rosneftile kuuluval Samotlori naftaväljal Lääne-Siberis.
Ekskavaator valmistab ette uue naftapuurtorni alust Rosneftile kuuluval Samotlori naftaväljal Lääne-Siberis. Foto: SERGEI KARPUKHIN / REUTERS

Venemaa ametnikud ja naftatööstuse juhid on jaanuaris rääkinud korduvalt naftatootmise kärpe kokkuleppest OPECiga; samal ajal suurendavad Vene firmad naftapumpamist nii hoogsalt kui vähegi võimalik.

Jaanuaris suurenes Venemaa naftatoodang 10,88 miljoni barrelini päevas detsembri tootmismahult 10,8 miljonit barrelit, vahendas Reuters Vene energeetikaministeeriumi esialgseid andmeid.

Eile õhtul avaldatud andmete kohaselt tootis Venemaa jaanuaris 46 miljonit tonni naftat ja gaasikondensaati, 0,7 protsenti rohkem kui detsembris. Tootmismahu kasvu tõukasid tagant peamiselt Gazprom Neft, Bashneft, Novatek ja koostööprojektid.

Maagaasi toodang kasvas jaanuaris 61,94 miljardi kuupmeetrini.

«Lukoil oli ainus, kes kärpis tootmist, teised tegid vastupidi,» rääkis Moskva firma Aton analüütik Alexander Kornilov Reutersile.

Jaanuaris alustas Jarudeiskoje naftaväljal tootmist Putini lähiringi oligarhi Gennadi Timtšenko kontrollitav Novatek. Selle uue maardla aastaseks toodangumahuks prognoositakse 3,5 miljonit tonni.

Gazpromi naftatootmisega tegelev haru Gazprom Neft kavatseb sel aastal käivitada tootmise kahes maardlas, Novoportis ja Messojakas, kompenseerides sellega langevat toodangumahtu oma teises maardlates.

Rosnefti kontrollitavas maailma ühes suurimas maardlas, Samotlori naftaväljal Lääne-Siberis, on aga tänavu kavas paigaldada lisaks 227 puurtorni, kaks korda rohkem kui mullu, et säilitada senist tootmismahtu. Samotlor tootis mullu 21 miljonit tonni.

Esmaspäeval kohtus Vene energeetikaminister Alexander Novak oma Venezuela kolleegi Eulogio Del Pinoga, et saada toetust ideele kärpida tootmismahtu. Del Pinoga kohtus ka Rosnefti pealik Igor Sechin. Teisedki Vene ministrid ja naftatööstuse juhid on kohtunud jaanuari jooksul OPECi liikmesriikide juhtide ja ärimeestega ning meedias väljendanud mõtet võimalikust kokkuleppest tootmismahu kärpimiseks. Viimati rääkis Vene välisminister Sergei Lavrov, et Moskva on OPECi liikmete ja OPECi-väliste riikidega valmis edasiseks koostööks naftaturul.

Samas pumpab aina enam naftat ka OPEC. Jaanuaris tegi naftatootjate ühendus Reutersi teatel järjekordse lähiaja tootmisrekordi kui turule naases Iraan ning Saudi Araabia ja Iraak mõlemad kasvatasid toodangumahtu.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles