Euroopa Liit tahab seadustada piimatootjate hinnakartellid

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AS Pakari juhataja Endel Albin peab Euroopa Komisjoni ettepanekut väga õigeks, kuid kahtleb, kas see aitab põllumeestel piima eest kõrgemat hinda saada.
AS Pakari juhataja Endel Albin peab Euroopa Komisjoni ettepanekut väga õigeks, kuid kahtleb, kas see aitab põllumeestel piima eest kõrgemat hinda saada. Foto: Priit Simson

Euroopa Komisjon tegi eelmisel nädalal ettepaneku lubada 2012. aastast piimatootjatel pidada ühiselt hinnaläbirääkimisi kokkuostjatega. Tarbijate jaoks tähendaks see tõenäoliselt hinnatõusu.



«Praegused konkurentsireeglid ei luba mingil tingimusel hinnakokkuleppeid ja see ELi paber [Euroopa Komisjoni ettepanek] minu hinnangul vähemalt ütleb, et hinnakokkuleppeid tohib teha,» lausus põllumajandusministeeriumi asekantsler Andres Oopkaup.

Ettepaneku eesmärk on parandada talunike läbirääkimisjõudu piimatööstustega. Vajadus selleks tuleneb Euroopa Komisjoni väitel asjaolust, et 2015. aastal kaovad tootmiskvoodid, mis takistavad toorpiima hinna väga madalale langemist.

Samas säilivad ettepaneku kohaselt piimatootjate koostööle siiski piirangud. «Piimatootjad võivad liituda ühte gruppi hinnaläbirääkimisteks eeldusel, et selle grupi suurus ei ületa 33 protsenti riigi piimaturu mahust ja 3,5 protsenti kogu ELi piimaturu mahust,» märkis Oopkaup.

Eesti pole selle piiranguga rahul. «Väikeste liikmesriikide muret praegune ettepanek ei rahulda,» lausus asekantsler. «33 protsenti turust ei pruugi olla see osakaal, mis Eesti põllumajandustootjatele piisava läbirääkimisjõu annab.»

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles