BP sai mullu rekordilise 6,5 miljardit kahjumit

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftafirma British Petroleum (BP) logo.
Naftafirma British Petroleum (BP) logo. Foto: SCANPIX

Naftafirma BP teatas täna, et sai mullu madala naftahinna ja mahakandmiste tõttu oma ajaloo rekordsuure, 6,5 miljardi USA dollari suuruse kahjumi.

BP tänavune kahjum on isegi suurem kui 2010. aastal, mil puurtorni plahvatus Mehhiko lahes läks ettevõttele maksma kokku 17,2 miljardit dollarit. Toona ulatus BP aastakahjum 4,9 miljardi dollarini.

BP teatas ühtlasi ligi üheksa protsendi personali ehk 7000 inimese koondamisest tänavu ja tuleval aastal.

«Jätkame kiirete sammudega kohandades ja ümberseadistades BP-d väljakutseid esitavale majanduskeskkonnale,» ütles ettevõtte tegevjuht Bob Dudley pressiteate vahendusel.

Juhuks kui praegune madalseis naftaturul peaks jätkuma pikemalt kui prognoositud, on BP-l kavas veelgi rohkem kulusid kärpida, et saada oma bilanss tasakaalu ka alla 60 dollari barrelist maksva nafta puhul.

«Kui praegused tingimused jätkuvad pikemalt kui ennustatud, saavad kõik meie järgnevad sammud olema kärbete suunas,» ütles BP finantsjuht Brian Gilvary.

Hoolimata kokkukuivanud tulust tõusis BP toodang mullu aastavõrdluses 5,4 protsenti 2,26 miljoni barreli naftaekvivalendini päevas. Ehkki nafta- ja gaasi ammutamine tootis ettevõttele kahjumit, suurenes rafineerimis- ja kauplemisoperatsioonide kasum.

BP aktsia reageeris firma kehvadele aastatulemustele Londoni börsil langusega, kukkudes pärastlõunaks ligi üheksa protsenti eilsega võrreldes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles